RETRO Kpl. talerzy obiadowych 18el./6os.
Mini bezy z owocami to pyszne przekąski, które warto przygotować na różnorodne wydarzenia. Doskonale sprawdzają się na przyjęcia dla dzieci, ale nie tylko. Są pyszne i chrupiące, dlatego nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Możesz podać je na eleganckiej zastawie stołowej z porcelany.
Co jest potrzebne na mini bezy z owocami?
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 375 g serka Mascarpone
- 250 ml śmietanki 30 %
- 2,5 łyżki cukru wanilinowego
- 200 g malin
- 100 g jagód
Jak przygotować mini bezy z owocami?
W misce ubij 5 białek. Następnie dodaj 1 łyżkę cukru i miksuj przez minutę. Powtórz czynność. Gdy masa będzie już sztywna dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz octu winnego i miksuj przez 4 minuty. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Na każdym z nich odrysuj okręgi o średnicy 8 cm.
Przełóż masę na narysowane wcześniej okręgi. Nagrzej piekarnik do 150°C, włącz termoobieg i włóż dwie blachy do środka na 5 minut. Po 5 minutach obniż temperaturę do 100 stopni C i piecz bezy przez 90 minut. Wyciągnij bezy i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj krem. W misce miksuj śmietankę, serek Macarpone oraz cukier wanilinowy. Masa powinna być błyszcząca, gładka i kremowa. Na każdą bezę nałóż krem przez szprycę. Posyp krem jagodami i malinami.
W jakiej temperaturze powinny być białka do ubijania?
Aby białka dobrze się ubiły, powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, włóż jajka do ciepłej wody na 5-10 minut i wówczas rozpocznij cały proces przygotowania deseru.
Kiedy nakładać krem na bezy?
Krem zacznij nakładać na bezy tuż przed ich podaniem. Dzięki temu nie stracą na chrupkości i będą dosłownie rozpływać się w ustach.
Ile bez przygotować na przyjęcie?
Staraj się dostosować ich ilość di przyjmowanych gości oraz podawanych przysmaków. Jeśli poza bezami przewidujesz też inne desery do wyboru ogranicz ich ilość. Pamiętaj, że po ich podaniu, warto spożyć je w ciągu kolejnych kilku godzin, ponieważ w innym przypadku stracą swoją chrupkość.