Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
Naleśniki po bolońsku to przepis dla miłośników włoskiej kuchni, którzy chcą spróbować czegoś innego, niż popularne spaghetti, lasagne, czy pizza. Przygotuj je na spotkanie rodzinne bądź na kolację we dwoje z najbliższą osobą. Do ich przygotowania przyda Ci się wygodna patelnia do naleśników.
Co jest potrzebne na naleśniki po bolońsku?
- 30 g masła
- 15 ml oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 230 g mielonej wołowiny
- 1 mała zielona papryka
- 120 g pomidorów z puszki, najlepiej podłużnych
- 15 ml przecieru pomidorowego
- 150 ml bulionu wołowego
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka posiekanego oregano
- 30 ml sherry
- sól i pieprz wg. uznania
Ciasto na naleśniki
- 3 jajka
- 120 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 200 ml wody
- 10 ml oliwy z oliwek
- masło klarowane do smażenia
Sos pomidorowy
- 15 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 450 g pomidorów z puszki
- sól, pieprz i cukier wg. uznania
- 4-5 świeżych liści bazylii
Podane składniki wystarczą na danie dla 5-7 osób.
Jak przygotować naleśniki po bolońsku?
Zacznij od przygotowywania farszu. Masło i oliwę rozgrzej na głębokiej patelni. Cebulę dokładnie posiekaj i duś ją pod przykryciem, aż stanie się miękka. Nie przysmażaj jej. Następnie zwiększ moc kuchenki i dodaj wołowinę. Mieszaj cały czas za pomocą silikonowej szpatułki, aż mięso się zetnie.
Pokrój paprykę i dodaj ją na patelnię wraz z pomidorami, przecierem, bulionem, ziołami, solą oraz pieprzem. Następnie gotuj na niewielkiej mocy kuchenki przez ok. 50 minut. Sos powinien zgęstnieć. Mieszaj od czasu do czasu. Na koniec dolej sherry, gotuj przez kolejne 5 minut i wyłącz grzanie.
Następnie zacznij przygotowywać same naleśniki. Mąkę przesiej ze szczyptą soli, a następnie wbij jajka do miski, rozbij je i powoli dodawaj mąkę. Cały czas ubijaj masę. Następnie dodaj wodę oraz oliwę. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję. Całość przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 40 minut, aby ciasto odpoczęło.
Patelnię do naleśników rozgrzej i dodaj odrobinę tłuszczu. Następnie wylewa masę na patelnię. Powinna utworzyć równomierną, cienką warstwę. Smaż, aż z jednej strony naleśniki się zarumienią. Następnie podważaj je łopatką, przewróć i przysmaż jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Przekładaj je na talerz, układając jeden na drugi, a następnie przykryj ściereczką i odstaw.
Kolejnym elementem dania jest sos pomidorowy. Rozpuść masło w rondelku. Posiekaną na drobno cebulę podsmaż w nim, aż zmięknie. Posiekaj 2 listki bazylii i dodaj je do sosu. Popieprz, a na końcu pomidory, sól oraz szczyptę cukru. Duś przez 10-15 minut, aż cebula zmięknie zupełnie. Następnie możesz usunąć z sosu pestki, przecierając go przez sito.
Naleśniki układaj na płaskiej powierzchni i na każdy nakładaj ok. 2 kopiastych łyżek farszu. Zwijaj je w rulony i przekładaj do żaroodpornej brytfanny. Piekarnik rozgrzej do 200℃ i podgrzewaj w nim naleśniki przez ok. 8 minut. Pod koniec pogrzej sos pomidorowy (np. w mikrofalówce) i polewaj nimi naleśniki. Ozdób listkami bazylii i podawaj. Smacznego!
Jak podać naleśniki po bolońsku?
Naleśniki po bolońsku będą najlepiej się prezentowały na eleganckiej zastawie stołowej, na dużym płaskim lub głębokim talerzu. Może być to np. porcelana w kolorze kości słoniowej, na której każde danie elegancko się prezentuje lub inny typ talerzy ceramicznych, także barwionych na różne odcienie. Pamiętaj, że sposób podania ma znaczenie, dlatego nie zapominaj o tym, aby danie ułożyć w odpowiedni sposób na talerzu. Nie pomijaj bazylii, lub użyj innego zielonego dodatku.
Czy zamiast pomidorów w puszce można użyć passaty do sosu?
Owszem, możesz zastąpić pomidory w puszce passatą, jednak pamiętaj, że może ona wymagać dłuższego gotowania w celu wyparowania nadmiaru wody. Może to również wpłynąć nieco na smak sosu, jednak niekoniecznie w negatywny sposób – wypróbuj obydwa sposoby, aby wybrać swój ulubiony.
Jak brytfannę do piekarnika wybrać?
Istnieją różne rodzaje garnków typu brytfanna. W naszej ofercie znajdziesz m.in. brytfannę z powłoką nieprzywierającą oraz aromatyzerem oraz brytfannę żeliwną emaliowaną. Obydwie będą dobrym wyborem, choć mają nieco inne cechy charakterystyczne. Brytfanna GRANITEX dobrze sprawdzi się dla osób, które lubią nowoczesne metody w gotowaniu i zależy im na szczególnie wyjątkowym zapachu potraw. Z kolei brytfanna NATUR IRON długo utrzymuje wysoką temperaturę i charakteryzuje się szczególną trwałością.