Silikonowa forma do pieczenia keksówka 24cm SMART BLACK
Pasztet na Wielkanoc to danie, które często pojawia się na świątecznym stole. Nie bez powodu: można go przygotować wcześniej i podawać na zimno, a pasuje doskonale zarówno na śniadanie, jak i jako dodatek do obiadu, jako przekąska, czy na kolację. Dlatego też przygotuj formy do pieczenia (najlepiej typu keksówka) i zabierz się do przygotowania tego dania. Oto nasz przepis!
Co jest potrzebne na pasztet na Wielkanoc?
- 1 kg mięsa wieprzowego (np. z łopatki)
- 1 kg mięsa wołowego
- 0,5 kg mięsa drobiowego
- 0,5 kg wątróbki (może być drobiowa)
- 200 g słoniny
- 8 jajek
- 2 małe bułki
- 1 główka czosnku
- 5 cebul żółtych (małych)
- 10 ziaren pieprzu
- 1 gałka muszkatołowa
- 8 ziaren jałowca
- 3 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 g mielonego imbiru
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do nasmarowania foremki (opcjonalnie)
Jak przygotować pasztet na Wielkanoc?
Wszystkie kawałki mięsa dokładnie odsącz. Następnie sięgnij po ostre noże kuchenne oraz deskę (np. drewnianą). Zacznij kroić mięso na mniejsze kawałki. Do przygotowania dania przydadzą Ci się również garnki. Weź taki, który pomieści wszystkie kawałki mięsa. Słoninę pokrój w paski i wyłóż nią dno naczynia, a następnie układaj w nim mięso.
Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę. Dodaj składniki oraz wszystkie przyprawy (pieprz, gałkę muszkatołową, jałowca, liście laurowe, ziele angielskie, imbir, sól, pieprz) do garnka. Wszystkie składniki duś pod przykryciem na niewielkiej mocy kuchenki przez około 60 minut.
W tym czasie namocz bułki. Wyciągnij patelnię, rozgrzej ją z niewielką ilością tłuszczu, a następnie smaż na niej wątróbkę. Gdy się zetnie, a mięso będzie gotowe, przygotuj maszynkę do mielenia. Zaczekaj, aż składniki trochę przestygną i następnie zacznij je mielić. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180°C.
Całą masę przełóż do dużej miski. Wymieszaj ją z solą i pieprzem. Białka jaj oddziel od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną masę, a te drugie od razu dodaj i wmieszaj do składników pasztetu. Białka dodawaj na końcu, ostrożnie mieszając.
Jeśli masa na pasztet jest zbyt mocno zbita, możesz dodać do niej bulionu, w ten sposób regulując konsystencję. Naszykuj foremki do pieczenia (możesz sięgnąć też po naczynia żaroodporne) i wyłóż nimi masę.
Pasztet zapiekaj przez ok. 60 minut w piekarniku, w trybie góra-dół. Po wyciągnięciu z piekarnika zaczekaj, aż pasztet wystygnie, a następnie możesz go ozdobić, np. używając kiełków. Pasztet możesz wyciągnąć z formy lub podawać w nich, krojąc z niego plasterki. Dobrze sprawdzi się na kanapki, jak i jako zamiennik kotletów. Pamiętaj, aby podać do niego eleganckie sztućce.
Jakie akcesoria kuchenne przydadzą się do przygotowania pasztetu?
Akcesoria kuchenne, jakie warto przygotować przed rozpoczęciem gotowania pasztetu to bez wątpienia szpatułka, duża miska, średniej wielkości lub duży garnek, patelnia, komplet noży oraz deska. Nie możesz zapomnieć też o foremce do pieczenia. Do ubijania białek przyda Ci się robot kuchenny, a do zmielenia mięsa – maszynka.
Dlaczego w pasztetach łączy się kilka rodzajów mięs?
Różne mięsa mają różne właściwości, zwłaszcza jeśli chodzi o zawartość tłuszczu. Idealny pasztet zaś musi zachować balans pomiędzy proporcjami, tak aby nie był zbyt suchy, ale też by nie ociekał tłuszczem. Połączenie różnych kawałków mięsa pozwala na zachowanie odpowiednich proporcji. Warto pamiętać, że poszczególne rodzaje mięsa można zamienić bez obaw na inne, o ile są one zbliżone pod względem poziomu tłustości.
Co jeszcze można dodać do pasztetu?
Do pasztetu na Wielkanoc możesz dodać ugotowane na twardo jajka, żurawinę, czy orzechy. Dzięki temu dodasz mu dodatkowego smaku i struktury. Na przykład, orzechy włoskie dodadzą mu „chrupnięcia”, które jest bardzo lubiane przez wiele osób. Ponadto możesz zróżnicować nieco sposób przyprawiania i np. dodać do masy pasztetu świeże zioła. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Ten przepis możesz więc w prosty sposób modyfikować i dostosowywać go do potrzeb swoich oraz swojej własnej rodziny.