Przecierana zupa ziemniaczana to pyszna, gęsta zupa krem, do której wykonania możesz użyć rosołu z dnia poprzedniego, wywaru z kości lub wywaru warzywnego. Dzięki temu nie zmarnujesz przygotowanego nadmiaru i stworzysz pożywny obiad dla całej rodziny. Do jej przygotowania przyda Ci się wygodny, duży garnek.
Co jest potrzebne na przecieraną zupę ziemniaczaną?
- 600 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 1,5 l rosołu, wywaru z kości lub wywaru warzywnego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziarna pieprzu
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1 kiszony ogórek
- sól i pieprz wg. uznania
Jak przygotować przecieraną zupę ziemniaczaną?
Na rosole lub wywarze ugotuj ziemniaki i pozostałe warzywa. Ziemniaki wcześniej pokrój w kostkę, zaś warzywa podziel na mniejsze kawałki. Gotuj je do miękkości, a następnie zblenduj je lub przetrzyj przez sito. Dodaj ponownie do zupy.
Na patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Powinna mieć złoty kolor. Pamiętaj, aby cały czas mieszać ją w trakcie przygotowywania! Dodaj ją do zupy, mieszając, tak aby nie powstały grudki. Zagotuj. Zupę dopraw do smaku według własnego uznania, np. solą i pieprzem.
Pokrój ogórka kiszonego w kostkę. Wyłóż go na każdy z talerzy i zalej zupą. Jeśli posiadasz sok z kiszonej kapusty, możesz nim doprawić danie. Smacznego!
Jak szybko przygotować rosół lub wywar na zupę?
Aby przygotować rosół lub wywar z warzyw szybciej, możesz użyć szybkowaru, który pozwala na skrócenie czasu gotowania aż do 70%. Dzieje się to dzięki ciśnieniu, które naczynie tworzy wewnątrz, przyśpieszając czas przygotowywania się różnorodnych dań.
Pamiętaj też, że nadmiar rosołu czy wywaru z warzyw można zamrozić. Warto to robić nie tylko po to, aby później szybko przygotować różnorodne zupy, ale także, by stworzyć pyszne sosy i inne dodatki do wielu dań.
Dlaczego masło klarowane, a nie zwykłe masło?
Masło klarowane posiada wyższą temperaturę dymienia, dlatego nadaje się dobrze do smażenia. I jeśli potrzebujesz wykorzystać tłuszcz właśnie do tego zadania to jest ono znacznie lepszym wyborem, niż zwykłe masło o zawartości tłuszczu 82%. Jeśli jednak zależy Ci na smaku kanapek, czy ciast masło klarowane sprawdzi się znacznie gorzej.
W jakich talerzach podać przecieraną zupę ziemniaczaną?
Takie dania warto podawać w eleganckiej zastawie stołowej. Możesz sięgnąć na przykład po porcelanę wysokiej jakości. Do podania zupy wystarczy zwyczajny talerz, lub też dowolna miseczka. Dobrym pomysłem może być też bulionówka. Tradycyjnie podaje się w niej zupy czyste (rosół, barszcz itd.), jednak to dość wygodne naczynia i tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać w nich dowolną zupę.