Jesień niezaprzeczalnie kojarzy się ze smakiem dyni. Przygotuj z niej zdrową, smaczną i prostą zupę krem. Aby przyśpieszyć gotowanie, użyj szybkowaru, dzięki któremu zatrzymasz więcej cennych substancji odżywczych. To doskonała propozycja na lunch, pierwsze danie lub zdrową przekąskę w ciągu dnia.
Co przyda się na krem z dyni z kurczakiem?
- 1 kg dyni, np. Hokkaido
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 75 g korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 100 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili
- Sól
- pieprz
- szczypiorek
- kilka listków mięty
- 2 filety z kurczaka
- kilka gałązek tymianku
Składniki na porcję dla minimum 6 osób.
Jak przygotować pyszny krem z dyni?
Zacznij od przygotowania dyni. Obierz ją używając ostrych noży i usuń nasiona. Nie wyrzucaj ich – mogą stanowić pyszną i zdrową przekąskę. Następnie na maśle w szybkowarze FIRST podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę SOLID oraz starty imbir. Smaż przez ok. 1 minutę.
Do mieszanki dodaj pokrojoną dynię oraz marchewkę. Podsmażaj wszystko ok. 5 minut. Wlej bulion i zagotuj. Wlej mleko kokosowe oraz dodaj przyprawy: curry, chili i sól. Przykryj szybkowar pokrywką i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie zblenduj zupę na gładki krem. Aby wzbogacić smak zupy, dodaj sok z pomarańczy oraz pieprz.
Na patelni grillowej usmaż bez tłuszczu doprawione solą, pieprzem i tymiankiem kawałki kurczaka pokrojone w drobną kostkę. Możesz wykorzystać do tego patelnię MONOLIT.
Zupę podawaj z kawałkami kurczaka i świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Jeśli chcesz, możesz przechowywać zupę w pojemnikach SMART, które po zdjęciu pokrywki możesz używać w mikrofalówce.
Dlaczego warto używać dyni Hokkaido?
Dynia Hokkaido nie jest duża, ale jednocześnie ma w sobie stosunkowo mało pestek, dużo miąższu i miękką skórkę. Dzięki niej nie trzeba jej obierać przed rozpoczęciem przygotowań. To sprawia, że choć pochodzi z Japonii, stała się popularna niemal na całym świecie. Jej miąższ ma delikatny, lekko kasztanowy smak.
Co zrobić z pestkami z dyni?
Do przygotowania zupy krem nie używa się pestek, a jedynie miąższ. Pestki jednak możesz również wykorzystać. Osusz je, a następnie rozłóż i pozostaw do wysuszenia (możesz też suszyć je w piekarniku). Następnie możesz przechowywać je w hermetycznym pojemniku.
Co jeszcze można dodać do zupy krem?
Do zupy krem możesz dodać nasiona, orzechy i różnego rodzaju świeże zioła, np. bazylię, czy mięte. Dobieraj je według własnych preferencji smakowych i twórz swoje własne, unikatowe dania.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.