Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Muffiny wytrawne ze szpinakiem i fetą doskonale sprawdzą się na obiad i nie tylko. Weźmiesz je ze sobą do pracy, czy podasz w trakcie spotkania ze znajomymi. Do ich przygotowania przyda Ci się odpowiednia foremka do pieczenia. Przepis został stworzony przez autorkę profilu @wkawiarence.
Co jest potrzebne na muffiny wytrawne ze szpinakiem i fetą?
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek oleju
- 25 dag szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 100 g mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki soli
- 25 dag fety
Jak zrobić muffiny wytrawne ze szpinakiem i fetą?
Posiekaj czosnek oraz szpinak, a następnie duś je na patelni, używając kilku kropli oleju.
Przygotuj dwie miski i wymieszaj osobno mokre oraz suche składniki. Następie połącz całość, dodając na koniec ser feta. Ciasto wylej do silikonowych foremek SMART i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C (bez termoobiegu) na ok. 20 minut.
Muffiny możesz podawać same lub np. z pieczonymi ziemniaczkami, albo ryżem.
Jak zabrać ze sobą muffiny w podróż?
Muffiny możesz zabrać ze sobą w drogę, lub po prostu do pracy bądź szkoły, pakując je w wygodne pojemniki typu To Go. Dzięki temu zawsze będziesz mieć przy sobie pyszną przekąskę lub lunch. Ich forma sprawia, że doskonale nadają się właśnie do tego.
Jak sprawnie pokroić cebulę i czosnek?
Cebulę najsprawniej pokroisz, używając noża szefa kuchni. Korzystanie z niego wymaga pewnej wprawy, jednak używanie dużych noży znacznie przyśpiesza pracę, dlatego warto się tego nauczyć. Czosnek możesz również pokroić tym samym nożem, lub użyć wyciskacza do czosnku.
Czy do przepisu można dodać więcej czosnku?
Tak, możesz dodać więcej czosnku do muffinów, zwłaszcza jeśli przepadasz za nieco ostrzejszymi daniami. Warto jednak dozować go stopniowo. Jego nadmiar może przytłumić inne smaki znajdujące się w daniu.
Autor przepisu:
Asia
Asia z profilu @wkawiarence