Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
Przepis na naleśniki wytrawne z szynką, serem i warzywami to pomysł na naprawdę szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Ta propozycja Adama Borowicza sprawdzi się na każdym stole. Na dodatek danie możesz łatwo modyfikować, zmieniając składniki farszu, tworząc swoje ulubione kombinacje!
Co jest potrzebne na naleśniki?
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- masło
- szczypta soli
Podane składniki wystarczą na 8 naleśników.
Składniki na farsz:
- 3 pomidory
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 200 g szynki
- 150 g sera
- szczypiorek
- łyżka oliwy
- pieprz
Jak przygotować naleśniki wytrawne z szynką, serem i warzywami?
W misce łączymy mleko, wodę i jajka. Następnie dodajemy mąkę, sól i rozpuszczone masło, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na dobrze rozgrzanej patelni (polecamy Gerlach Granitex do naleśników) smażymy naleśniki z obu stron na złocisty kolor.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy i podsmażamy na patelni z łyżką oliwy z czosnkiem, a następnie dodajemy szpinak. Podsmażamy jeszcze kilka minut aż szpinak lekko „zwiędnie”. Przyprawiamy pieprzem.
Szynkę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce. Na naleśniki układamy kolejno porcję pomidorów ze szpinakiem, szynkę i starty ser. Składamy w trójkąty i przekładamy na patelnię, przykrywamy pokrywką i przypiekamy do rozpuszczenia sera. Na koniec posypujemy szczypiorkiem. Można podawać również z sosem holenderskim.
Co dodać do naleśników na wytrawnie?
Do naleśników na wytrawnie możesz dodać dowolne składniki, które lubisz. Te przedstawione w przepisie są tylko propozycją. Modyfikuj je, zależnie od swoich preferencji! Możesz np. nie dodać szpinaku, albo stworzyć wegetariańskie danie, dodając jakieś warzywo zamiast szynki.
Czy do naleśników jest potrzebna specjalna patelnia?
Nie, do zrobienia naleśników nie potrzebujesz specjalnej patelni. Jednak bez wątpienia będzie ona po prostu ułatwiać Ci smażenie. Patelnia do naleśników jest lżejsza od standardowej, co ułatwia rozlewanie masy na jej powierzchni. Z kolei niskie ranty ułatwiają przewracanie naleśników na drugą stronę.
Czym przewracać naleśniki?
Naleśniki możesz przewrócić na drugą stronę, używając łopatki z otworami. Jednakże zwróć uwagę na to, z jakich materiałów jest ona wykonana. Zazwyczaj tego typu danie smaży się na patelni z nieprzywierającą powłoką, od której ciasto odchodzi bez najmniejszego problemu. Jednakże taką patelnię możesz łatwo porysować, używając stalowych narzędzi. Dlatego wybierz łopatkę z otworami NATUR, której część robocza jest wykonana z silikonu premium. Dzięki niej przedłużysz żywotność patelni!
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.