Szarlotka na chlebowym spodzie z owsianą kruszonką to pomysł na zdrowszą wersję ciasta na bazie jabłek, który jest wcale nie mniej smaczny, niż klasyczne desery. Przygotuj ją i podaj na eleganckiej porcelanie! Sprawdź, jak upiec ją krok po kroku i stwórz to danie wraz z Kubą Korczakiem i Sugar Lady!
Co jest potrzebne na szarlotkę na chlebowym spodzie?
- ok. 500 g dowolnego lekko czerstwego pieczywa i/lub ciasta drożdżowego bez nadzienia i farszu (najlepiej, by chleb nie zawierał słodu, który może oddać gorycz deserowi)
- 1,5 - 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- ok. 2 łyżeczki esencji waniliowej lub nasiona z laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- garść rodzynek
- 3 duże jabłka
- 4 łyżki masła
- ok. 15 herbatników na dno formy
Kruszonka:
- 150 g masła
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mielonych płatków owsianych
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- garść mielonych orzechów
Podane składniki wystarczą na blachę lub patelnię o średnicy ok. 28 cm.
Sposób przygotowania szarlotki na chlebowym spodzie z owsianą kruszonką
Na początek włącz piekarnik na 180°C, funkcja termoobieg. W misce połącz jajka z mlekiem, dosłódź cukrem i dodaj esencję z wanilii lub jej godne zastępstwo, całość mieszaj. Następnie włóż do tego pokruszone pieczywo i namaczaj ok. 10-15 minut, tak by powstała delikatnie płynna masa. Jeśli uznasz, że mleka jest za mało, dodaj go jeszcze trochę, natomiast jego ewentualny nadmiar odsącz.
Teraz czas na połowę kardamonu i cynamonu, dodaj rodzynki, mieszaj wszystko i po dosłownie kilku sekundach ciasto jest już prawie gotowe.
Do upieczenia ciasta wykorzystaj blachę lub patelnię SMART, jej ceramiczna powłoka jest nieprzywierająca, dzięki czemu nie musisz jej wykładać papierem do pieczenia. Ponadto patelnia ma odpinaną rączkę, przez co możesz bezpiecznie używać patelni w piekarniku.
Patelnię smaruj obficie masłem, bo jabłka się z nim kochają. Na patelni ułóż w miarę równo pokruszone na duże kawałki herbatniki, następnie wylej na nie większość masy chlebowej — tak by dokładnie je pokryła.
Składniki kruszonki wrzuć do miski i wyrabiaj ręką na gładką masę. Kruszonkę odstaw na chwilę do lodówki, aby nabrała lepszej konsystencji.
Czas na jabłka, które obierz, pokrój na pół, usuń gniazda nasienne i krój w cienkie plasterki, które obtaczamy w delikatnie roztopionym maśle i pozostałych przyprawach oraz odrobinie cukru. Obierek i gniazd nie wyrzucaj, bo możesz je później wykorzystać do przygotowania pysznego i zdrowego, octu jabłkowego w duchu zero waste.
Na masę chlebową ułóż kawałki jabłek i przykryj je kolejną warstwą.
Dobrze jest dać jeszcze jedną warstwę jabłek. Następnie posypujemy całość rozdrobnioną kruszonką i wstaw do rozgrzanego piekarnika, na około pół godziny. Złocista kruszonka — co będzie doskonale czuć i widać — to znak, że szarlotka jest już w pełni gotowa i czeka na wyjęcie z piekarnika. Smacznego!
Przygotuj szarlotkę razem z Kubą Korczakiem i Sugar Lady!
Przygotuj tę szarlotkę razem z Kubą Korczakiem oraz Sugar Lady, oglądając nasz instruktaż.
Dlaczego warto wykorzystywać czerstwe pieczywo?
Czerstwe pieczywo nie nadaje się już aż tak dobrze na kanapki, jak świeże, jednak wciąż ma wiele wartości odżywczych. Ponadto wyrzucając je, zmarnujesz energię i surowce, które zostały wykorzystane do stworzenia go. Z tego powodu nie warto go wyrzucać, zwłaszcza jeśli masz pomysł, co z nim zrobić!
Jakie jabłka wybierać do szarlotki?
Do stworzenia szarlotki wybierz jabłka, które smakują Ci najlepiej. Jeśli preferujesz słodki smak deserów, postaw na takie rodzaje, jak Jazz, Pink Lady, czy Rubin. Z kolei jeśli bliżej Ci do kwaśnych, postaw na papierówkę, czy antonówkę.
Skąd wziąć płatki owsiane?
Płatki owsiane możesz kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Zdobycie ich nie jest więc problemem. Postaraj się jednak postawić na te pochodzenia ekologicznego – takie produkty są nie tylko lepsze dla planety, ale również zwykle charakteryzują się wyższą jakością.
Kuba Korczak
Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.