Składniki na blachę lub patelnię o średnicy ok. 28 cm:
- ok. 500 g dowolnego lekko czerstwego pieczywa i/lub ciasta drożdżowego bez nadzienia i farszu (najlepiej, by chleb nie zawierał słodu, który może oddać gorycz deserowi)
- 1,5 - 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- ok. 2 łyżeczki esencji waniliowej lub nasiona z laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- garść rodzynek
- 3 duże jabłka
- 4 łyżki masła
- ok. 15 herbatników na dno formy
Kruszonka:
- 150 g masła
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mielonych płatków owsianych
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- garść mielonych orzechów
Sposób przygotowania szarlotki na chlebowym spodzie z owsianą kruszonką:
Na początek włączamy piekarnik na 180 stopni, funkcja termoobieg. W misce łączymy jajka z mlekiem, dosładzamy cukrem i dodajemy esencję z wanilii lub jej godne zastępstwo, całość mieszamy. Następnie wkładamy do tego pokruszone pieczywo i namaczamy ok. 10-15 minut, tak by powstała delikatnie płynna masa. Jeśli uznamy, że mleka jest za mało, dodajemy go jeszcze trochę, natomiast jego ewentualny nadmiar odsączamy.
Teraz czas na połowę kardamonu i cynamonu, dorzucamy rodzynki, mieszamy wszystko i po dosłownie kilku sekundach ciasto jest już prawie gotowe.
Do upieczenia ciasta wykorzystamy blachę lub patelnię Smart, jej ceramiczna powłoka jest nieprzywierająca, dzięki czemu nie musimy jej wykładać papierem do pieczenia. Ponadto patelnia ma odpinaną rączkę, przez co możemy bezpiecznie używać patelni w piekarniku.
Patelnię smarujemy obficie masłem, bo jabłka się z nim kochają. Na patelni układamy w miarę równo pokruszone na duże kawałki herbatniki, następnie wylewamy na nie większość masy chlebowej — tak by dokładnie je pokryła.
Składniki kruszonki wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką na gładką masę. Kruszonkę odstawiamy na chwilę do lodówki, aby nabrała lepszej konsystencji.
Czas na jabłka, które obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki, które obtaczamy w delikatnie roztopionym maśle i pozostałych przyprawach oraz odrobinie cukru. Obierek i gniazd nie wyrzucamy, bo możemy je później wykorzystać do przygotowania pysznego i zdrowego, octu jabłkowego w duchu zero waste.
Na masę chlebową układamy kawałki jabłek i przykrywamy je kolejną warstwą.
Dobrze jest dać jeszcze jedną warstwę jabłek. Następnie posypujemy całość rozdrobnioną kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, na około pół godziny. Złocista kruszonka — co będzie doskonale czuć i widać — to znak, że szarlotka jest już w pełni gotowa i czeka na wyjęcie z piekarnika. Smacznego!
Przygotuj szarlotkę razem z Kubą Korczakiem i Sugar Lady!
Przygotuj tę szarlotkę razem z Kubą Korczakiem oraz Sugar Lady, oglądając nasz instruktaż. Znajdziesz go tutaj.
Autor Przepisu:
Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.