Sałatka rybna jest prosta w przygotowaniu i będzie cieszyć podniebienie wszystkich miłośników tego typu smaków. Do jej przygotowania, poza szprotkami z puszki, przyda się również polski żółty ser, np. Gouda. Ponadto warto przygotować marynowaną paprykę. Może być kupna, ale dobrym rozwiązaniem będzie stworzenie jej samodzielnie w domu. Smaku przełamuje pomarańcza wykorzystywana do ozdobienia całości. Sprawdź, jak ją przygotować i podaj ją w trakcie rodzinnego spotkania!
Jakie składniki są potrzebne do sałatki rybnej?
- 300 g szprotek w oliwie z puszki
- 250 g sera gouda
- 1 seler
- 2-3 strąki marynowanej papryki
- 200 g groszku w puszce
- 400 ml majonezu
- kilkanaście łyżek sałaty
- natka pietruszki
- 1 pomarańcza
Jak przygotować sałatkę rybną?
Otwórz puszkę z rybkami. Odsącz je z oliwy i pokrój na średniej wielkości kawałki. W średniej wielkości garnku FINE ugotuj seler. Gdy wystygnie, pokrój go razem z serem w drobną kostkę. Seler i ser wymieszaj z groszkiem za pomocą szpatułki NATUR. Jego również należy przed tym odsączyć! Strączki papryki pokrój w drobne krążki. Wymieszaj wszystko z połową majonezu. Dodaj rybę. Ponownie wymieszaj, tym razem ostrożnie, aby kawałki ryby nie rozpadły się zupełnie. Układaj w salaterce CELESTIA, bądź stwórz mniejsze, 1-osobowe porcje. Na wierzch nałóż pozostałą część majonezu. Ozdób natką pietruszki oraz kawałkami pomarańczy.
Czy szprotki można zamienić na inne ryby, przygotowując sałatkę?
Przygotowując sałatkę rybną, jak najbardziej możesz zamienić szprotki w oliwie z puszki na inne ryby, np. makrelę czy śledzia. Pamiętaj jednak, że każda z nich ma swój specyficzny smak, dlatego warto kierować się swoimi preferencjami.
Jak przygotować domowy majonez do sałatki rybnej?
Przygotowanie domowego majonezu nie jest trudne. Przygotuj blender, wysokie naczynie, a także składniki: jajka, olej, majonez oraz wybrane przez siebie przyprawy. Następnie wszystko razem ze sobą zmieszaj. Pamiętaj, aby robić to wyłącznie w jedną stronę – w innym przypadku możesz doprowadzić do zważenia się składników. Majonez możesz przechowywać w pojemnikach SMART.
Jak przygotować marynowaną paprykę do sałatki rybnej?
Przygotowując marynowaną paprykę, zacznij od umycia jej, pokrojenia i sparzenia wrzątkiem. Następnie przygotuj zalewę na bazie wody, z dodatkiem octu, cukru i soli. Wówczas możesz przygotowywać słoiki. Dodawaj do nich ulubione przyprawy, np. pieprz czy gałązki koperki, wypełniaj pokrojoną w paski papryką i zalej. Po zakręceniu słoików pasteryzuj je przez ok. 7 minut.