Szykujesz się do przygotowania przyjęcia? Przed Tobą zapewne mnóstwo obowiązków, a czasu niewiele, dlatego poniżej zebraliśmy kilka różnych przepisów na przystawki, które przyrządzisz w mig!
Podsmażana fasolka szparagowa
Składniki:
- 350 g fasolki szparagowej ze słoika
- 150 g boczku
- 50 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Dokładnie odcedzamy fasolkę. Boczek kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy boczek, aż się zarumieni. Następnie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez pół minuty.
Dodajemy fasolkę i smażymy całość na dużym płomieniu, aby zredukować wodę z fasolki. Od czasu do czasu mieszając.
Każdą z porcji z fasolką posypujemy obficie parmezanem.
Wskazówka:
Do przygotowania podsmażanej fasolki szparagowej polecamy patelnię Contrast Classic.
Włoska pasta z tuńczyka
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 3 plastry suszonych pomidorów w oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 listków świeżej bazylii
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odsączamy tuńczyka. Liście świeżej bazylii płuczemy pod zimną wodą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez wyciskacz SOLID.
Do miseczki dodajemy tuńczyka, suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny, liście bazylii, masło, sól i pieprz. Całość dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Włoską pastę z tuńczyka podajemy ze świeżym pieczywem.
Wskazówka:
Do doprawienia pasty polecamy młynek do pieprzu i solniczkę NATUR.
Tzatziki:
Składniki:
- 200 g gęstego jogurtu greckiego
- ½ ogórka zielonego
- 1 ząbek czosnku
- 1 bagietka
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórek obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
W miseczce mieszamy jogurt grecki z czosnkiem i potartym ogórkiem. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Tzatziki podajemy z pokrojoną, świeżą bagietką.
Wskazówka:
Do doprawienia tzatzików polecamy solniczkę oraz młynek do pieprzu Natur.