Silikonowa forma do tarty 22cm SMART
Tarta z malinami jest naprawdę wyśmienitym deserem, który szczególnie dobrze sprawdza się w sezonie na te owoce. Trwa on od lipca do września i warto z niego chociaż raz skorzystać. Do przygotowania tarty przyda Ci się wygodna forma do pieczenia.
Jakie składniki są potrzebne do tarty z malinami?
Na ciasto:
- 180 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 1 jajko
Na krem:
- 250 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
- 500 g malin
- Cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Jak zrobić tartę z malinami?
Przygotowanie tarty rozpocznij od zrobienia ciasta. Mąkę, cukier puder i masło umieść w misce. Zmiksuj wszystkie składniki tak, aby dobrze się ze sobą połączyły. Następnie dodaj do nich jajka i ponownie zmiksuj. Uformuj kulę z ciasta i wstaw ją na około godzinę do lodówki.
Po tym czasie stolnicę posyp delikatnie mąką, ułóż na niej ciasto, a następnie delikatnie rozwałkuj. Gotowy placek przełóż na silikonową formę do pieczenia Gerlach SMART i ułóż tak, aby ciasto dokładnie pokrywało wnętrze formy.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Podczas jego nagrzewania przechowuj formę z ciastem w lodówce. Spód piecz przez około 20 minut. Jeśli jest już zarumieniony, wyjmij go z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Śmietanę wlej do miski, dodaj cukier puder i ubijaj. Podczas miksowania stopniowo dodawaj mascarpone. Miksuj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
Gotową masę wyłóż na kruchy spód, a następnie udekoruj malinami. Deser wstaw do lodówki i wyjmij dopiero przed samym podaniem. Opcjonalnie możesz go lekko oprószyć cukrem pudrem. Tarta z malinami to pyszne kruche ciasto, w sam raz na lato. Smacznego!
Czy można wykorzystać śmietankę 36% zamiast 30%?
Jak najbardziej! Śmietanka 36% sprawi, że tarta będzie nieco bardziej kaloryczna, ale jednocześnie może być nawet stabilniejsza. Dodatkowy tłuszcz sprawi, że śmietana będzie łatwiejsza do ubicia. Jeśli nie wiesz, jak zrobić to poprawnie, sprawdź nasz poradnik.
Jakie masło wykorzystać do przepisu?
Wykorzystaj masło o zawartości tłuszczu 82%, ponieważ właśnie ono najlepiej sprawdza się do wypieków. Nie używaj masła klarowanego do słodkich przepisów – nadaje się ono głównie do smażenia. Nie zamieniaj również masła na margarynę, ponieważ ma ona negatywny wpływ na smak ciasta.
Czy z przepisu można stworzyć małe tarty?
Owszem. Zamiast jednej dużej tarty z malinami możesz przygotować kilka mniejszych. Będą do tego jednak potrzebne mniejsze formy do pieczenia. Ponadto zwróć uwagę na czas pieczenia – w przypadku mniejszych wypieków należy go skrócić.