Tort bezowy z owocami nie jest najłatwiejszy do przygotowania, jednak warto spróbować swoich sił, ponieważ jest naprawdę pyszny. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, czy też jako tort urodzinowy. Do ubijania białek może Ci się przydać trzepaczka.
Co jest potrzebne do przygotowania tortu bezowego?
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 375 g serka Mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 2,5 łyżki cukru wanilinowego
- 250 g jagód
- 150 g malin
Jak zrobić tort bezowy?
W misce ubij 5 białek. Do sztywnej piany dodawaj po 1 łyżce cukru, ciągle miksując tak, aby nie było grudek. Gdy masa będzie już gotowa, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną oraz ocet albo sok z cytryny i miksuj przez ok. 2 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane.
Przygotuj dwie blachy. Wyłóż je papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nich masę w kształcie 2 okręgów (aby ułatwić sobie pracę, możesz na papierze narysować 2 równe okręgi o średnicy 22 cm).
Nagrzej piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem i umieść w nich blachy. Po 5 minutach obniż temperaturę do 100 stopni i piecz przez 90 minut. Gdy bezy będą już gotowe, wyjmij je i odstaw do wystygnięcia.
Jak przygotować krem do bezy?
W misce ubij śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym. Masa powinna być kremowa, gładka i sztywna. Jeden z bezowych spodów posmaruj kremem – wykorzystaj ok. ¾ ilości kremu. Następnie połóż na nim drugi spód, a na nim resztę kremu.
Deser udekoruj ulubionymi owocami np. malinami i jagodami.
Jak dobrze ubić białka?
Dobre ubicie białek z kurzych jaj nie jest trudne! W tym artykule znajdziesz wszystkie nasze porady, które pomogą Ci zrobić to dobrze już za pierwszym razem. Pamiętaj, aby wkładać je do piekarnika zaraz po ubiciu. To sprawi, że beza będzie naprawdę puszysta.
Kiedy nakładać krem na bezę?
Słodki krem nałóż na bezę, dopiero gdy ta dobrze wyschnie. Zrób to najlepiej chwilę przed podaniem. Dzięki temu ta pozostanie idealnie chrupiąca.
Na co zwrócić uwagę, robiąc krem do bezy?
Krem do bezy to połączenie śmietanki i serka Mascarpone. Aby dobrze go wykonać, pamiętaj, aby nie przebić śmietany. Miksuj całość tylko do momentu, w którym ta się ubije. Jeśli będziesz to robić zbyt długo, tłuszcz może zacząć oddzielać się od reszty masy, tworząc masło.