Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 8 jajek
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- Szklanka malin
- Szklanka jeżyn
- Pół szklanki listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Łamiemy czekoladę na kostki.
Kostki czekolady dodajemy do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszając i uważając, aby gęsta, rozpuszczona czekolada nam się nie przypaliła.
Kroimy masło w kostkę i dodajemy do rozpuszczonej czekolady, cały czas mieszając.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do naszej masy czekoladowej, całość mieszamy.
Wsypujemy cukier puder i ponownie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Ubitą piankę powoli dodajemy do czekolady, delikatnie mieszając.
Gotowy mus przekładamy do miseczek lub małych słoiczków i schładzamy przez 3 godziny.
Mus w miseczkach lub słoiczkach dekorujemy malinami, jeżynami oraz listkami świeżej mięty.
Możemy również pokusić się o dodanie bitej śmietany na górę naszego deseru, a następnie przyozdobić go owocami i miętą (uwaga, wersja dla łasuchów).
Wskazówka:
Mały garnek Simple pomoże Ci w przygotowaniu masy czekoladowej.