Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 8 jajek
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- Szklanka malin
- Szklanka jeżyn
- Pół szklanki listków świeżej mięty
Na zdjęciu: Zestaw szklanych pojemników hermetycznych Country 5 el.
Przygotowanie:
Czekoladę podziel na kostki i rozpuść ją w kąpieli wodnej – umieść miseczkę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą (miseczka nie może dotykać wody).
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. FIRST
Przez cały czas mieszaj czekoladę, aby dobrze się rozpuściła i się nie przypaliła.
Pokrój masło w kostkę, dodaj je do rozpuszczonej czekolady.
Oddziel białka od żółtek, a następnie dodaj żółtka do czekolady. Całość dokładnie wymieszaj.
Na zdjęciu: Gerlach Natur NK320 Łyżka i Łopatka szczelinowa
Do masy wsyp cukier puder i ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
Białka ubij na sztywną pianę i powoli dodawaj ją do czekolady, stale mieszając.
Gotowy mus przełóż do miseczek lub małych słoiczków. Umieść je w lodówce na ok. 3 godziny.
Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24 szt. ANTICA połysk
Deser udekoruj np. malinami, jeżynami oraz listkami świeżej mięty. Najlepiej smakuje schłodzony (opcjonalnie możesz również dodać bitą śmietanę).