Mus czekoladowy z malinami, jeżynami i miętą

Mus czekoladowy z malinami, jeżynami i miętą

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 8 jajek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • Szklanka malin
  • Szklanka jeżyn
  • Pół szklanki listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Łamiemy czekoladę na kostki.

Kostki czekolady dodajemy do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszając i uważając, aby gęsta, rozpuszczona czekolada nam się nie przypaliła.

Kroimy masło w kostkę i dodajemy do rozpuszczonej czekolady, cały czas mieszając.

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do naszej masy czekoladowej, całość mieszamy.

Wsypujemy cukier puder i ponownie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. 

Ubitą piankę powoli dodajemy do czekolady, delikatnie mieszając.

Gotowy mus przekładamy do miseczek lub małych słoiczków i schładzamy przez 3 godziny.

Mus w miseczkach lub słoiczkach dekorujemy malinami, jeżynami oraz listkami świeżej mięty.

Możemy również pokusić się o dodanie bitej śmietany na górę naszego deseru, a następnie przyozdobić go owocami i miętą (uwaga, wersja dla łasuchów).

Wskazówka:

Mały garnek Simple pomoże Ci w przygotowaniu masy czekoladowej.

Garnek 2,5 l Simple


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności