Mus czekoladowy z malinami, jeżynami i miętą to pyszny deser, który jest dość prosty w przygotowaniu. Ważne jest, aby użyć do niego wysokiej jakości czekolady, która ma największy wpływ na smak. Możesz podawać go w wysokiej jakości porcelanie, np. w salaterkach lub w kubkach.
Co jest potrzebne do przygotowania musu czekoladowego z owocami i miętą?
- 300 g gorzkiej czekolady
- 8 jajek
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- Szklanka malin
- Szklanka jeżyn
- Pół szklanki listków świeżej mięty
Jak przygotować mus czekoladowy z owocami i miętą?
Czekoladę podziel na kostki i rozpuść ją w kąpieli wodnej – umieść miseczkę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą (miseczka nie może dotykać wody). Przez cały czas mieszaj czekoladę, aby dobrze się rozpuściła i się nie przypaliła. Pokrój masło w kostkę, dodaj je do rozpuszczonej czekolady.
Oddziel białka od żółtek, a następnie dodaj żółtka do czekolady. Całość dokładnie wymieszaj. Do masy wsyp cukier puder i ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Białka ubij na sztywną pianę i powoli dodawaj ją do czekolady, stale mieszając.
Gotowy mus przełóż do miseczek lub małych słoiczków. Umieść je w lodówce na ok. 3 godziny. Deser udekoruj np. malinami, jeżynami oraz listkami świeżej mięty. Najlepiej smakuje schłodzony (opcjonalnie możesz również dodać bitą śmietanę).
Jak rozpuścić czekoladę?
Czekoladę możesz rozpuścić w kąpieli wodnej, tak jak zostało to podane w przepisie. Dobrym pomysłem będzie włożenie jej również do mikrofalówki. Ważne jest jednak wówczas, aby co 15-20 sekund wyjąć miseczkę z czekoladą i wymieszać jej zawartość.
Czym pokroić masło?
Masło pokrój ostrym nożem. Jeśli chcesz, możesz delikatnie rozgrzać ostrze, np. za pomocą palnika. Dzięki temu wykonasz czyste cięcie. Ponadto pamiętaj, aby nóż regularnie ostrzyć za pomocą ostrzałki. Dzięki temu będzie dobrze sprawdzał się w Twojej kuchni przez długi czas.
Czy surowe jajka nie są niebezpieczne?
Na skorupkach jaj może pojawić się niebezpieczna dla człowieka bakteria Salonella, która w trakcie wbijania ich do miseczki może przenieść się na część jadalną. Z tego powodu jeśli chcesz zjeść surowe jajko, włóż je na kilka sekund do gorącej, prawie wrzącej wody za pomocą dużej łyżki do zupy. Wówczas pozbędziesz się tej bakterii.