Składniki:
- 10 pomidorów
- 3 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 1 papryczka chilli
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 jabłka
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka kardamonu
- 100 ml octu winnego
- 50 g cukru
- Szczypta soli
Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 20 cm z powłoką ceramiczną
Przygotowanie:
Oparz pomidory, opłucz w zimnej wodzie, obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę.
Umyj papryki (czerwone, zielone oraz chili) i pozbądź się z nich pestek. Słodkie pokrój w kostkę, a papryczkę chili na mniejsze kawałki.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
Przygotuj jabłka – umyj je, obierz i pokrój, a obraną cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.
Umieść przygotowane składniki na dużej, głębokiej patelni. Dodaj do nich słodką, mieloną paprykę, kardamon, ocet winny, cukier, sól. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Na zdjęciu: Patelnia stalowa PRESTIGE 24 cm
Gdy danie zacznie się gotować, zmniejsz ogień i duś warzywa przez 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby zapobiec przypaleniu.
Na zdjęciu: Gerlach Natur Łyżka drewniana
Sos przełóż do średniej wielkości słoiczków, dobrze go zamknij i odstaw do wystygnięcia.