0

Ostry indyjski sos korzenny z warzywami

Składniki:

  • 10 pomidorów
  • 3 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka kardamonu
  • 100 ml octu winnego
  • 50 g cukru
  • Szczypta soli

Ostry indyjski sos korzenny z warzywami – Patelnia GRANITEX 20 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 20 cm z powłoką ceramiczną
 

Przygotowanie:

Oparz pomidory, opłucz w zimnej wodzie, obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę.

Umyj papryki (czerwone, zielone oraz chili) i pozbądź się z nich pestek. Słodkie pokrój w kostkę, a papryczkę chili na mniejsze kawałki.

Ostry indyjski sos korzenny z warzywami – Zestaw noży w bloku LOFT

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
 

Przygotuj jabłka – umyj je, obierz i pokrój, a obraną cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.

Umieść przygotowane składniki na dużej, głębokiej patelni. Dodaj do nich słodką, mieloną paprykę, kardamon, ocet winny, cukier, sól. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Ostry indyjski sos korzenny z warzywami – Patelnia stalowa PRESTIGE 24 cm

Na zdjęciu: Patelnia stalowa PRESTIGE 24 cm
 

Gdy danie zacznie się gotować, zmniejsz ogień i duś warzywa przez 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby zapobiec przypaleniu.

Ostry indyjski sos korzenny z warzywami – Gerlach Natur NK320 Łyżka i Łopatka szczelinowa

Na zdjęciu: Gerlach Natur NK320 Łyżka i Łopatka szczelinowa
 

Sos przełóż do średniej wielkości słoiczków, dobrze go zamknij i odstaw do wystygnięcia.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności