Ostry indyjski sos korzenny z warzywami

Ostry indyjski sos korzenny z warzywami

Składniki:

  • 10 pomidorów
  • 3 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka kardamonu
  • 100 ml octu winnego
  • 50 g cukru
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Blanszujemy pomidory. Płuczemy w zimnej wodzie, usuwamy skórkę i środek. Obrane pomidory kroimy w kostkę.

Papryki myjemy, wyciągamy środek i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Nasiona usuwamy również z papryczki chilli i drobno ją kroimy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.

Pomidory, papryki, jabłka, chilli, cebule i czosnek wrzucamy do dużej, głębokiej patelni.

Dodajemy słodką paprykę, kardamon, ocet winny, cukier, sól i mieszamy dokładnie. Doprowadzamy całość do wrzenia.

Następnie zmniejszamy płomień i dusimy warzywa na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Sos przekładamy do średniej wielkości słoiczków. Dokładnie zamykamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Wskazówka:

Aby szybko pokroić warzywa, polecamy nóż kuchenny 8” Style.


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności