0

Pączki

Składniki na tradycyjne pączki:

500 g mąki pszennej
250 ml mleka (ciepłego)
4 żółtka
40 g cukru
50 g świeżych drożdży
50 g masła
szczypta soli
2 łyżki spirytusu albo rumu

 

Nadzienie pączków:

Ulubiona marmolada

 

Składniki do smażenia:

1 l smalcu lub oleju roślinnego

 

Składniki na lukier:

2 łyżki soku z cytryny
250 g cukru pudru

Pączki – Zestaw garnków 6 el. PRIME

Na zdjęciu: Zestaw garnków 6 el. PRIME
 

Przygotowanie

Podgrzej lekko mleko tak, aby nie było zbyt gorące. Dodaj do niego łyżkę cukru, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj ze sobą składniki, a następnie przykryj naczynie ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

W oddzielnej misce przygotuj mąkę, dodaj do niej szczyptę soli, wcześniej przygotowany zaczyn, żółtka, resztę cukru oraz 2 łyżki spirytusu albo rumu.

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wyrabiaj je, aż wszystkie się ze sobą połączą, tworząc gładką masę. Na koniec dodaj roztopione masło (powinno być wystudzone).

Pączki – Gerlach Natur NK320 Łyżka i Łopatka szczelinowa

Na zdjęciu: Gerlach Natur NK320 Łyżka i Łopatka szczelinowa
 

Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aby urosło (możesz również wstawić miskę do piekarnika, ale temperatura w nim nie może przekraczać 40 stopni).

Po tym czasie wyjmij je z miski i rozwałkuj na stolnicy (warto wcześniej posypać ją mąką, podobnie jak wałek, ponieważ ciasto jest klejące). Grubość ciasta powinna mieć ok. 1-2 cm grubości.

Z tak przygotowanego ciasta wykrawaj równe krążki (np. za pomocą szklanki). Każdy krążek lekko spłaszcz w dłoniach i na środku umieść nadzienie. Następnie sklej ciasto, formując z niego kulkę. Ostaw pączki na ok. 30 minut.

Przygotuj większy garnek, rozgrzej w nim smalec lub olej. Temperatura tłuszczu do smażenia powinna wynosić ok. 175 stopni.

Pączki – Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE
 

Smaż pączki partiami po kilka sztuk, po 2 minuty z każdej strony. Wyjmuj je łyżką cedzakową i układaj na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami.

Ostudzone pączki możesz udekorować lukrem albo posypać cukrem pudrem.

Pączki – Zestaw szklanych pojemników hermetycznych Country 5 el.

Na zdjęciu: Zestaw szklanych pojemników hermetycznych Country 5 el.
 

Jak zrobić lukier na pączki?

Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny tak, aby konsystencja była gładka i bez grudek. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możesz dodać do niego nieco więcej soku, a jeśli zbyt rzadki – cukru pudru.

 

Pączki najlepiej smakują świeże. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności