Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- Olej
- Sól
- Pieprz
Na zdjęciu: Patelnia CONTRAST PROCOAT 28 cm z powłoką ceramiczną
Jak przygotować placki ziemniaczane?
Dokładnie umyj i obierz ziemniaki. Następnie utrzyj je na najdrobniejszych oczkach tarki lub za pomocą odpowiedniej tarczy w malakserze. Z przygotowanych ziemniaków odlej nadmiar wody.
Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
Cebulę obierz, drobno poszatkuj i dodaj ją do startych ziemniaków.
Do masy z ziemniaków i cebuli dodaj jajka oraz mąkę, a także sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
Rozgrzej olej na dużej patelni, a gdy będzie już gotowy, nałóż porcję gotowej masy. Smaż placki po ok. 2 minuty z każdej strony, aż do momentu, gdy obie będą zarumienione.
Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Placki ziemniaczane możesz podawać na wiele sposobów np. solo, z serkiem śmietankowym, z cukrem lub z sosem pieczarkowym.