Patelnia NATUR 24 cm z powłoką ceramiczną
Placki ziemniaczane są jednym z dań często pojawiających się na polskim stole. Podawane z wieloma dodatkami, są naprawdę smaczne. Do ich stworzenia przyda Ci się wygodna patelnia z nieprzywierającą powłoką. Sprawdź krok po kroku jak te przygotować.
Co jest potrzebne na placki ziemniaczane?
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- Olej
- Sól
- Pieprz
Jak przygotować placki ziemniaczane?
Dokładnie umyj i obierz ziemniaki. Następnie utrzyj je na najdrobniejszych oczkach tarki lub za pomocą odpowiedniej tarczy w malakserze. Z przygotowanych ziemniaków odlej nadmiar wody. Cebulę obierz, drobno poszatkuj i dodaj ją do startych ziemniaków.
Do masy z ziemniaków i cebuli dodaj jajka oraz mąkę, a także sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Rozgrzej olej na dużej patelni, a gdy będzie już gotowy, nałóż porcję gotowej masy. Smaż placki po ok. 2 minuty z każdej strony, aż do momentu, gdy obie będą zarumienione. Placki ziemniaczane możesz podawać na wiele sposobów np. solo, z serkiem śmietankowym, z cukrem lub z sosem pieczarkowym.
Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane?
Na placki ziemniaczane najlepiej sprawdzą się ziemniaki z takich gatunków jak Orlik, Flaming, Gracja, Ibis, Tajfun czy Irga. Należą one do typu B lub C – obydwa dobrze sprawdzają się przy tego typu daniach. Dzięki nim placki będą pyszne i chrupiące!
Co jeszcze można dodać do placków?
Jeśli chcesz urozmaicić placki ziemniaczane, możesz dodać do nich jedną średniej wielkości marchewkę. Zetrzyj ją tak samo, jak ziemniaki. Dzięki niej smak dania będzie nieco bardziej słodki.
Czy cebulę też można zetrzeć?
Jak najbardziej tak! Jeśli nie chcesz szatkować cebuli i wolisz, by była niewyczuwalna w plackach, po prostu zetrzyj ją na drobnych oczkach tarki.