0

Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Jak przygotować placki ziemniaczane? – Patelnia CONTRAST PROCOAT 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia CONTRAST PROCOAT 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Jak przygotować placki ziemniaczane?

Dokładnie umyj i obierz ziemniaki. Następnie utrzyj je na najdrobniejszych oczkach tarki lub za pomocą odpowiedniej tarczy w malakserze. Z przygotowanych ziemniaków odlej nadmiar wody.

Jak przygotować placki ziemniaczane? – Komplet 3 noży Smart Color

Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
 

Cebulę obierz, drobno poszatkuj i dodaj ją do startych ziemniaków.

Do masy z ziemniaków i cebuli dodaj jajka oraz mąkę, a także sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Jak przygotować placki ziemniaczane? – Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR

Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
 

Rozgrzej olej na dużej patelni, a gdy będzie już gotowy, nałóż porcję gotowej masy. Smaż placki po ok. 2 minuty z każdej strony, aż do momentu, gdy obie będą zarumienione.

 Jak przygotować placki ziemniaczane? – Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Placki ziemniaczane możesz podawać na wiele sposobów np. solo, z serkiem śmietankowym, z cukrem lub z sosem pieczarkowym.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności