Składniki:
- 5 marchewek
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka bułki tartej + 2 łyżki bułki tartej do obtoczenia
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Obieramy marchewki i trzemy na tarce o dużych oczkach.
W misce mieszamy potartą marchewkę, z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajka, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
Kładziemy papier do pieczenia na blasze.
Wybieramy jedną porcję masy marchewkowej i za pomocą łyżki stołowej formujemy na dłoni kotleciki.
Obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy w odstępach na blasze.
Każdy z kotlecików smarujemy z obu stron olejem za pomocą pędzelka silikonowego.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Po 15 minutach przewracamy kotleciki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.
Gdy kotleciki się zarumienią z obu stron, wyciągamy je z piekarnika i podajemy z lekką sałatką oraz kaszą lub puree ziemniaczanym.
Wskazówka:
Do przygotowania kotlecików marchewkowych polecamy pędzelek silikonowy Natur.