0

Placuszki marchewkowe

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka bułki tartej + 2 łyżki bułki tartej do obtoczenia
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Jak zrobić placuszki marchewkowe?

Umyj marchewki pod bieżącą wodą, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Do miski wsyp potartą marchewkę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę (polecamy wyciskacz do czosnku Gerlach SOLID), mąkę, bułkę tartą, jajka, sól, pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.

Placuszki marchewkowe – Wyciskacz do czosnku SOLID

Na zdjęciu: Wyciskacz do czosnku SOLID
 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni, a blachę do pieczenia wyłóż papierem.

Za pomocą łyżki stołowej odmierzaj porcje masy marchewkowej i formuj z niej kotleciki. Każdego z nich obtocz w bułce tartej, a następnie układaj w odstępach na blasze.

Placki posmaruj olejem, korzystając z silikonowego pędzelka np. Gerlach NATUR. Następnie włóż je do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odwróć je na drugą stronę i zapiekaj przez kolejne 15 minut.

Placuszki marchewkowe – Zestaw akcesoriów NATUR

Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
 

Gdy będą już zarumienione, wyjmij blachę z piekarnika.

Placuszki marchewkowe podawaj z lekką sałatką oraz kaszą lub ziemniaczanym purée.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności