Składniki:
- 5 marchewek
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka bułki tartej + 2 łyżki bułki tartej do obtoczenia
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak zrobić placuszki marchewkowe?
Umyj marchewki pod bieżącą wodą, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Do miski wsyp potartą marchewkę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę (polecamy wyciskacz do czosnku Gerlach SOLID), mąkę, bułkę tartą, jajka, sól, pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Na zdjęciu: Wyciskacz do czosnku SOLID
Nagrzej piekarnik do 180 stopni, a blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Za pomocą łyżki stołowej odmierzaj porcje masy marchewkowej i formuj z niej kotleciki. Każdego z nich obtocz w bułce tartej, a następnie układaj w odstępach na blasze.
Placki posmaruj olejem, korzystając z silikonowego pędzelka np. Gerlach NATUR. Następnie włóż je do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odwróć je na drugą stronę i zapiekaj przez kolejne 15 minut.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Gdy będą już zarumienione, wyjmij blachę z piekarnika.
Placuszki marchewkowe podawaj z lekką sałatką oraz kaszą lub ziemniaczanym purée.