Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 200 g boczku wędzonego
Jak zrobić tradycyjne prażuchy?
Ziemniaki dokładnie umyj i obierz, a następnie ugotuj w osolonej wodzie (polecamy garnki Superior).
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR
Pod koniec gotowania odlej większość wody, ale pozostaw w garnku ok. 1 szklanki.
Dodaj do ziemniaków mąkę i gotuj pod przykryciem jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na patelni np. Granitex, aż lekko się zarumieni.
Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 24 cm z powłoką ceramiczną
Gotowe ziemniaki ubij tłuczkiem na gładką masę, a następnie uformuj z niej prażuchy za pomocą łyżki namoczonej w tłuszczu i układaj na talerzu. Na koniec posyp je podsmażonym boczkiem.
Smacznego!