0

Prażuchy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g boczku wędzonego
     

Jak zrobić tradycyjne prażuchy?

Ziemniaki dokładnie umyj i obierz, a następnie ugotuj w osolonej wodzie (polecamy garnki Superior).

Prażuchy – Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR
 

Pod koniec gotowania odlej większość wody, ale pozostaw w garnku ok. 1 szklanki.

Dodaj do ziemniaków mąkę i gotuj pod przykryciem jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na patelni np. Granitex, aż lekko się zarumieni.

Prażuchy – Patelnia GRANITEX 24 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 24 cm z powłoką ceramiczną
 

Gotowe ziemniaki ubij tłuczkiem na gładką masę, a następnie uformuj z niej prażuchy za pomocą łyżki namoczonej w tłuszczu i układaj na talerzu. Na koniec posyp je podsmażonym boczkiem.

Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności