Beza hiszpańska jest słodka, chrupiąca, kremowa i niezwykle owocowa jednocześnie. Ten przysmak, choć nie należy do najprostszych w przygotowaniu, jest bez wątpienia królewskim deserem. Przenieś się do słonecznej Hiszpanii, przygotowując ten wyjątkowy deser na spotkanie ze swoimi bliskimi. Zarówno dzieci, jak i dorośli na pewno go pokochają!
Co jest potrzebne na bezę hiszpańską, czyli torcik włoski?
- 8 białek jaj średniej wielkości
- 200 g cukru
- 200 g cukru pudru
Na krem:
- 750 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy (wg. uznania)
Do dekoracji:
- plastry ananasa (z puszki lub świeżego, wg. uznania)
- kawałki pomarańczy (wg. uznania)
- ew. inne owoce, zależnie od preferencji
Jak przygotować tort hiszpański?
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 150°C i przygotowania białek. Ubij je, a gdy będą niemal zupełnie sztywne, zacznij dodawać do nich cukier (najlepiej drobny do wypieków). Pod sam koniec dodaj trochę cukru pudru i ubijaj jeszcze przez chwilę.
Korzystając z silikonowej tortownicy SMART i szpatułki NATUR, wyłóż cienką warstwę ubitego białka. Do rozgrzanego piekarnika włóż formę, piekąc jedynie do delikatnego zarumienienia. Następnie wyłącz piekarnik i zaczekaj, aż beza się wysuszy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Powinno to zająć około godziny. Z podanych składników powinno wyjść ok. 4-5 blatów bezowych.
Gdy beza będzie już gotowa, przed podaniem ubij śmietanę z cukrem pudrem, dodając cukier waniliowy. Ważne jest to, aby wybrać właśnie ten z dodatkiem prawdziwej wanilii. Nie wiesz, jak ubić śmietanę? Sprawdź nasz poradnik.
Po przygotowaniu nałóż masę na krążki bezowe i układaj je jeden na drugim. Ostatnią warstwę nałóż na wierzch tortu hiszpańskiego i uważnie ją wyrównaj. Tort odstaw w chłodne miejsce. Nie powinien leżeć zbyt długo, ponieważ beza może zmięknąć pod wpływem kremu!
Gotowy do podania tort udekoruj plastrami kiwi i pomarańczy, bądź wedle uznania.