Składniki:
- 150 g tartej marchewki
- 125 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ szklanki oleju
- szczypta soli
- orzechy włoskie do dekoracji
Krem:
- 125 g serka kremowego
- 50 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jak zrobić ciasto marchewkowe?
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Przygotuj formę do pieczenia – polecamy kwadratową formę silikonową o wymiarach 20 × 20 cm.
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART BLACK
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli i dobrze wymieszaj.
Do drugiej miski dodaj jajka i lekko je ubij. Następnie dodaj cukier, olej i ponownie ubijaj. Gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą, przesyp do nich mieszankę z mąką i wymieszaj.
Startą marchewkę dodaj do miski. Całość dobrze wymieszaj i przelej na formę do pieczenia.
Ciasto piecz przez ok. 50 minut. Warto użyć wcześniej wykałaczki, aby sprawdzić, czy jest już gotowe.
W międzyczasie przygotuj krem. Ubij serek razem z masłem oraz ekstraktem waniliowym. Stopniowo dodawaj do kremu cukier i miksuj do momentu, aż krem będzie gładki, pozbawiony grudek.
Nałóż krem na ciasto i udekoruj je orzechami włoskimi.