0

Przepis na ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 150 g tartej marchewki
  • 125 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki oleju
  • szczypta soli
  • orzechy włoskie do dekoracji

Krem:

  • 125 g serka kremowego
  • 50 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ciasto Marchewkowe

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Przygotuj formę do pieczenia – polecamy kwadratową formę silikonową o wymiarach 20 × 20 cm.

Ciasto Marchewkowe – Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART BLACK

Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART BLACK
 

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli i dobrze wymieszaj.

Do drugiej miski dodaj jajka i lekko je ubij. Następnie dodaj cukier, olej i ponownie ubijaj. Gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą, przesyp do nich mieszankę z mąką i wymieszaj.

Startą marchewkę dodaj do miski. Całość dobrze wymieszaj i przelej na formę do pieczenia.

Ciasto piecz przez ok. 50 minut. Warto użyć wcześniej wykałaczki, aby sprawdzić, czy jest już gotowe.

W międzyczasie przygotuj krem. Ubij serek razem z masłem oraz ekstraktem waniliowym. Stopniowo dodawaj do kremu cukier i miksuj do momentu, aż krem będzie gładki, pozbawiony grudek.

Nałóż krem na ciasto i udekoruj je orzechami włoskimi.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności