0

Przepis na ciasto z fasolą

Ciasto z fasolą to doskonały sposób na to, aby przygotować niecodzienne ciasto, które jednocześnie zaskoczy wszystkich bliskich i będzie wyśmienicie smakowało. Przełożone powidłami śliwkowymi i oblane pyszną, czekoladową polewą sprawdzi się jako propozycja na wiele rodzinnych wydarzeń.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g fasoli
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • łyżka wybranego alkoholu (opcjonalne)
  • skórka z jednej cytryny
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka bułki tartej

Polewa:

  • 3 łyżki masła
  • 120 ml mleka
  • 110 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g czekolady

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe (wg. uznania)
  • owoce (wg. uznania)
  • kawałki czekolady (wg. uznania)

Jak przygotować tort z fasolą?

Namocz fasolę, a następnie ugotuj ją do zupełnej miękkości. Zmiel ją. Następnie wyjmij jajka z lodówki. Gdy osiągną temperaturę pokojową, oddziel żółtka od białek. Te pierwsze ucieraj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj do nich fasolę, zmielone orzechy, wybrany alkohol, skórkę z cytryny, kakao, aromat, proszek do pieczenia i bułkę tartą.

Ubij białka w osobnym naczyniu, a następnie stopniowo dodawaj je do fasolowej masy. Następnie całość przełóż do tortownicy SMART i piecz w 200°C przez ok. 40 minut. Pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia. Przekrój ciasto na 2 części, najlepiej następnego dnia.

Zacznij przygotowywać polewę. Mleko, cukier oraz czekoladę przełóż do rondelka i podgrzewaj przez ok. 15 minut. Ściągnij je z ognia i dodaj masło. Mieszaj całość aż do połączenia się składników.

Pomiędzy blatami nałóż powidła śliwkowe. Wierzch oraz boki polej polewą oraz ozdób owocami i kawałkami czekolady według uznania. Schładzaj w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności