Silikonowa forma do pieczenia tortownica 23cm SMART
Ciasto z fasolą to doskonały sposób na to, aby przygotować niecodzienne ciasto, które jednocześnie zaskoczy wszystkich bliskich i będzie wyśmienicie smakowało. Przełożone powidłami śliwkowymi i oblane pyszną, czekoladową polewą sprawdzi się jako propozycja na wiele rodzinnych wydarzeń. Wykorzystaj do tego foremkę do pieczenia wykonaną z wysokiej jakości materiałów.
Co jest potrzebne na ciasto z fasolą?
- 500 g fasoli
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka średniej wielkości
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
- łyżka wybranego alkoholu (opcjonalne)
- skórka z jednej cytryny
- 100 g orzechów włoskich
- 1 łyżka bułki tartej
Polewa:
- 3 łyżki masła
- 120 ml mleka
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g czekolady
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe (wg. uznania)
- owoce (wg. uznania)
- kawałki czekolady (wg. uznania)
Jak przygotować tort z fasolą?
Namocz fasolę, a następnie ugotuj ją do zupełnej miękkości. Zmiel ją. Następnie wyjmij jajka z lodówki. Gdy osiągną temperaturę pokojową, oddziel żółtka od białek. Te pierwsze ucieraj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj do nich fasolę, zmielone orzechy, wybrany alkohol, skórkę z cytryny, kakao, aromat, proszek do pieczenia i bułkę tartą.
Ubij białka w osobnym naczyniu, a następnie stopniowo dodawaj je do fasolowej masy. Następnie całość przełóż do tortownicy i piecz w 200°C przez ok. 40 minut. Pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia. Przekrój ciasto na 2 części, najlepiej następnego dnia.
Zacznij przygotowywać polewę. Mleko, cukier oraz czekoladę przełóż do rondelka i podgrzewaj przez ok. 15 minut. Ściągnij je z ognia i dodaj masło. Mieszaj całość aż do połączenia się składników.
Pomiędzy blatami nałóż powidła śliwkowe. Wierzch oraz boki polej polewą, oraz ozdób owocami i kawałkami czekolady według uznania. Schładzaj w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny.
Czy fasola jest mocno wyczuwalna w cieście?
Nie! Tak samo, jak w przypadku ciasta marchewkowego, fasola jest tylko dodatkiem. Zawiera ona stosunkowo dużo białka, dzięki czemu ciasto staje się bogatsze w smaku.
Dlaczego do polewy warto wykorzystać czekoladę a nie samo kakao?
Czekolada zawiera w sobie nie tylko kakao, ale również masło kakaowe. Dzięki temu jest bogatsza w smaku. To sprawia, że stworzona z niej polewa może smakować potencjalnie lepiej, niż ta wykonana na bazie suchego kakao. Pamiętaj, aby nie dodać do niej nadmiaru mleka. Może ono sprawić, że polewa nie zastygnie odpowiednio.
Jaką czekoladę wybrać do ciasta?
Polewę warto stworzyć z czekolady jak najwyższej jakości. Postaw na czekoladę ciemną, z dużą zawartością kakao. Do polewy i tak dodawany jest cukier oraz mleko, a głęboki smak polewy doskonale podkreśli smak ciasta.