Ciasto z fasolą to doskonały sposób na to, aby przygotować niecodzienne ciasto, które jednocześnie zaskoczy wszystkich bliskich i będzie wyśmienicie smakowało. Przełożone powidłami śliwkowymi i oblane pyszną, czekoladową polewą sprawdzi się jako propozycja na wiele rodzinnych wydarzeń.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g fasoli
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka średniej wielkości
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
- łyżka wybranego alkoholu (opcjonalne)
- skórka z jednej cytryny
- 100 g orzechów włoskich
- 1 łyżka bułki tartej
Polewa:
- 3 łyżki masła
- 120 ml mleka
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g czekolady
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe (wg. uznania)
- owoce (wg. uznania)
- kawałki czekolady (wg. uznania)
Jak przygotować tort z fasolą?
Namocz fasolę, a następnie ugotuj ją do zupełnej miękkości. Zmiel ją. Następnie wyjmij jajka z lodówki. Gdy osiągną temperaturę pokojową, oddziel żółtka od białek. Te pierwsze ucieraj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj do nich fasolę, zmielone orzechy, wybrany alkohol, skórkę z cytryny, kakao, aromat, proszek do pieczenia i bułkę tartą.
Ubij białka w osobnym naczyniu, a następnie stopniowo dodawaj je do fasolowej masy. Następnie całość przełóż do tortownicy SMART i piecz w 200°C przez ok. 40 minut. Pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia. Przekrój ciasto na 2 części, najlepiej następnego dnia.
Zacznij przygotowywać polewę. Mleko, cukier oraz czekoladę przełóż do rondelka i podgrzewaj przez ok. 15 minut. Ściągnij je z ognia i dodaj masło. Mieszaj całość aż do połączenia się składników.
Pomiędzy blatami nałóż powidła śliwkowe. Wierzch oraz boki polej polewą oraz ozdób owocami i kawałkami czekolady według uznania. Schładzaj w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny.