0

Przepis na delikatesową pieczeń rzymską z kurczaka

Delikatesowa pieczeń rzymska z kurczaka jest bardzo podobna w przygotowaniu jak jej klasyczna wersja. Różni się jednak mięsem: wykorzystuje się do niej kurczaka. Delikatny drób sprawia, że dosłownie rozpuszcza się w ustach. Ta wersja jest znacznie bardziej lubiana przez najmłodszych. Warto przygotować ją na rodzinną kolację lub świąteczną wieczerzę.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z kurczaka
  • 2 namoczone wcześniej bułki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki, wg. uznania
  • zielony lubczyk, wg. uznania
  • starta gałka muszkatołowa, wg. uznania
  • ½ łyżki zmielonej kolendry
  • 200 g zielonego groszku z puszki

Jak przygotować delikatesową pieczeń rzymską z kurczaka?

Mięso z kurczaka zmielić razem z namoczonymi bułkami. Do masy dodaj dwa surowe jajka oraz masło w temperaturze pokojowej. W trakcie mieszania dodawaj przyprawy, natkę pietruszki oraz lubczyk. Wyrobiona masa powinna być jednolita.

Odsącz groszek w puszce z wody. Dwa jajka ugotuj na twardo, wystudź, a następnie obierz ze skorupek. Wyciągnij prostokątną formę SMART. Na stolicę lub blat wyłóż masę mięsną na ok. 1,5 cm grubości. Następnie wyłóż warstwę groszku, delikatne go przyciskając. Na brzegu ułóż ugotowane jajka. Zwiń całość jak roladę i przełóż do foremki. Z wierzchu skrop tłuszczem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 60 minut. Podawaj po wystudzeniu, krojąc ją na plastry. Doskonale smakuje również na kanapkach. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności