0

Przepis na domową pizzę z papryką i oliwkami

Domowa pizza z papryką i oliwkami to przepis na pyszne danie dla całej rodziny. Sprawdź wersję z proponowanymi przez nas dodatkami, aby odkryć wyjątkowe połączenie smaków. Możesz oczywiście zmieniać je według własnego uznania. Dzięki temu dopasujesz danie do siebie i swoich bliskich.

Składniki:

  • 15 g świeżych droższy
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 180 ml letniej wody
  • 230 g mąki pszennej
  • 30 ml oleju
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 450 g pomidorów z puszki
  • 15 ml przecieru pomidorowego
  • 5 ml cukru
  • Sól i pieprz wg. uznania
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 zielonej papryki
  • 60 g czarnych oliwek, wydrylowanych
  • 150 g sera mozzarella
  • 30 g parmezanu

Podane składniki wystarczą na danie dla 4 osób.

Jak przygotować domową pizzę z papryką i oliwkami?

Weź garnek SIMPLE o pojemności 2 l. Wymieszaj drożdże z cukrem i dolej do nich odrobinę letniej wody. Pozostaw wszystko na ok. 10 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni utworzą się pęcherzyki powietrza.

Mąkę przesiej z solą do miski. W środku stwórz dołek i dodaj do niego oliwę oraz drożdże. Wszystko zacznij ze sobą powoli łączyć, aż powstanie gęste ciasto. Wyłóż ja na powierzchnię posypaną mąką i wyrabiaj przez kolejne 10 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Następnie włóż do naczynia, przykryj ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca na ok. 30 minut.

Usuń z ciasta nadmiar powietrza i wyrób je na gładką kulkę. Rozpłaszcz na posypaną mąką powierzchni i rozwałkuj w krążek. Koło powinno mieć ok. 25 cm średnicy.

W rondelku SIMPLE rozgrzej oliwę. Następnie dodaj do niego pokrojoną cebulę oraz wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Podsmaż wszystko, aż stanie się miękkie, nie doprowadzając do rumienienia. Następnie dodaj pokrojone pomidory razem z sokiem, przecier pomidorowy, zioła, cukier, sól oraz pieprz. Doprowadź wszystko do wrzenia.

Bardzo powoli gotuj bez przykrycia, aby jak najwięcej wody wyparowało. Sos powinien dość mocno się zagęścić. Mieszaj go od czasu do czasu, a następnie odstaw do ostudzenia. Wówczas rozsmaruj go na cieście na pizzę i posyp po wierzchu połową sera. Następnie udekoruj według uznania i posyp kolejną porcją sera. 

Piekarnik rozgrzej do 190℃ i zapiekaj pizzę przez 17 minut. Pizzę możesz podzielić na mniejsze części i podawać porcje na talerzach FLOW. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności