Galareta z ryby to jedno z tradycyjnych dań wykonywanych nie tylko w Polsce. Efektownie wyglądająca, ma swoich miłośników zwłaszcza wśród starszego pokolenia. To świetny sposób na podanie ryby, która przez dłuższy czas zachowa swoją świeżość i jędrność.
Składniki:
- 1 kg dowolnej ryby
- 400 g warzyw, np. pietruszka, seler, marchew, por, cebula
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 20 g żelatyny
- 2 białka jaj
- 1 łyżka soku cytrynowego
Jak przygotować galaretę z ryby?
Ryby oczyść. Zacznij gotować warzywa i przyprawy w ok. 1,5 l wody. Użyj do tego garnka o pojemności ok. 5 l, np. NATUR IRON. Po około 30 minutach dodaj części ryby, takie jak głowa, mlecz, skórę oraz płetwy i kręgosłup. Gotuj, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
Następnie dodaj do wywaru całą rybę w całości lub w porcjach i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie miękka. Posól pod koniec gotowania według własnego uznania. Odcedź.
Żelatynę namaczaj przez ok. 30 minut w 3-4 łyżkach zimnej wody, aż napęcznieje. Następnie rozpuść ją w odrobinie ciepłego wywaru i dodaj do jego pozostałej części. Dodaj białka z jajek, sok z cytryny i upijaj trzepaczką, stopniowo podgrzewając, ale nie doprowadzając do wrzenia.
Odstaw na ok. 20 minut, aby galareta się sklarowała. Następnie zdejmij z niej pianę i przecedź przez gęstą gazę bądź płótno.
Rybę podziel na porcje, wkładając ją do salaterek. Następnie ozdób ją fragmentami ugotowanych warzyw i zalewaj dwukrotnie powoli krzepnącą już galaretą. Pozostaw w chłodnym miejscu, aż wszystko stężeje. Smacznego!