0

Przepis na gulasz z królika

Gulasz z królika jest zdecydowanie delikatniejszy niż ten wołowy czy wieprzowy. Z tego powodu jest szlachetniejszy w smaku i doskonale nadaje się na szczególne rodzinne okazje. Pamiętaj, aby wybierać wyłącznie mięso najlepszej jakości, najlepiej z ekologicznej hodowli. Tylko takie będzie miało prawdziwie wyjątkowy smak. Nie jest to trudne w przygotowaniu danie, jednak tworząc je, musisz uzbroić się w odrobinę cierpliwości.

Składniki:

  • grzbiet z 1 królika
  • 150 g słoniny
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 120 ml śmietany 12%
  • 100 g pieczarek
  • sól, pieprz oraz papryka wg. uznania
  • 2 ząbki czosnku

Jak przygotować gulasz z królika?

Mięso z królika umyj i jeśli jest taka potrzeba, usuń z niego kości. Pokrój je w kostkę i oprósz solą oraz papryką. Słoninę także pokrój w kostkę. Używaj do tego ostrego noża Santoku LOFT. Rozgrzej ją na patelni MONOLIT i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w niewielkie kawałki. Dodaj do niej również czosnek. Możesz go posiekać lub wycisnąć.

Włóż na patelnię mięso i lekko je podsmaż, a następnie przełóż do brytfanny. Dodaj do potrawy koncentrat pomidorowy i duś pod przykryciem do miękkości. Regularnie podlewaj danie gorącą wodą. Gdy mięso będzie niemal miękkie, po ok. 45 minutach (15 minut przed końcem duszenia) dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki.

Do gulaszu, który tylko delikatnie się gotuje, dodaj śmietanę. Zagotuj go i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj go dowolnie na porcelanowym głębokim talerzu, np. z ryżem lub kluskami. Na wierzch możesz wyłożyć również marchewkę. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności