0

Przepis na krem z dyni z kurczakiem

Jesień niezaprzeczalnie kojarzy się ze smakiem dyni. Przygotuj z niej zdrową, smaczną i prostą zupę krem. Aby przyśpieszyć gotowanie, użyj szybkowaru, dzięki któremu zatrzymasz więcej cennych substancji odżywczych. To doskonała propozycja na lunch, pierwsze danie lub zdrową przekąskę w ciągu dnia.

 

Składniki:

  • 1 kg dyni, np. Hokkaido
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 75 g korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • Sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • kilka listków mięty
  • 2 filety z kurczaka
  • kilka gałązek tymianku

Składniki na porcję dla minimum 6 osób.

Przepis na krem z dyni z kurczakiem

Jak przygotować pyszny krem z dyni?

Zacznij od przygotowania dyni. Obierz ją używając ostrych noży i usuń nasiona. Nie wyrzucaj ich – mogą stanowić pyszną i zdrową przekąskę. Następnie na maśle w szybkowarze FIRST podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę SOLID oraz starty imbir. Smaż przez ok. 1 minutę.

Przepis na krem z dyni z kurczakiem

Do mieszanki dodaj pokrojoną dynię oraz marchewkę. Podsmażaj wszystko ok. 5 minut. Wlej bulion i zagotuj. Wlej mleko kokosowe oraz dodaj przyprawy: curry, chilli i sól. Przykryj szybkowar pokrywką i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie zblenduj zupę na gładki krem. Aby wzbogacić smak zupy, dodaj sok z pomarańczy oraz pieprz. 

Na patelni grillowej usmaż bez tłuszczu doprawione solą, pieprzem i tymiankiem kawałki kurczaka pokrojone w drobną kostkę. Możesz wykorzystać do tego patelnię MONOLIT.

Przepis na krem z dyni z kurczakiem

Przepis na krem z dyni z kurczakiem

Zupę podawaj z kawałkami kurczaka i świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Jeśli chcesz, możesz przechowywać zupę w pojemnikach SMART, które po zdjęciu pokrywki możesz używać w mikrofalówce. 

Przepis na krem z dyni z kurczakiem

 

Autor Przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności