0

Przepis na lasange po neapolitańsku

Lasange po neapolitańsku to przepis na stosunkowo szybki w przygotowaniu obiad. Najważniejsze w tym przypadku są płatki specjalnego makaronu. Możesz przygotować go samodzielnie, tworząc masę z jajek i mąki, a następnie ją susząc, wałkując i wycinając, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby po prostu kupić gotowe.

Składniki:

  • 9 płatków makaronu lasange
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 7 listków bazylii w całości
  • sól, pieprz i cukier wg. uznania

Farsz serowy:

  • 500 g sera ricotta
  • 60 g masła
  • 230 g sera mozzarella
  • Sól, pieprz i gałka muszkatołowa wg. uznania

Podane składniki wystarczą na danie dla ok. 5 osób.

Jak przygotować lasange po neapolitańsku?

Makaron do lasange gotuj w posolonej wodzie przez ok. 8 minut. Możesz dodać do niej 1 łyżkę oliwy. Następnie odcedź je i wypłucz, używając ciepłej wody. Ułóż je na wilgotnej ściereczce i przykryj drugą.

Następnie zacznij przygotowywać sos. Do garnka SIMPLE dodaj rozgnieciony czosnek i oliwę. Podsmaż przez ok. 1 minutę, a następnie dodaj pomidory, bazylię, sól, pieprz i cukier. Pamiętaj, aby wcześniej obrać pomidory ze skórki i pokroić je na mniejsze kawałeczki. Przyda się do tego ostry nóż.

Ustaw moc kuchenki na niewielką i gotuj sos przez ok. 35 minut. W dowolnym momencie możesz doprawić, jeśli czujesz taką potrzebę.

Ser ricotta utrzyj z miękkim masłem, a następnie dodaj do niego ser mozzarella i również przez chwilę ucieraj. Przypraw według własnego uznania solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Ceramiczną formę do pieczenia posmaruj oliwą, a następnie na dnie wyłóż 3 arkusze makaronu lasange. Przykryj 1/3 sosu, dodaj ser, a na nim umieść kolejne arkusze ciasta. Nałóż sos i ser, przykryj kolejnymi arkuszami, a na górze rozsmaruj cienką warstwę sosu. Górę możesz posypać dla ozdoby np. odrobiną jakiegoś twardego sera,

Przykryj folią aluminiową i zapiekaj w temperaturze 190℃ przez ok. 20 minut. Następnie odkryj i zapiekaj kolejne 10 minut. Wyciągnij z piekarnika, ozdób według uznania, np. listkami bazylii, a następnie odstaw na ok. 10-15 minut. Po tym czasie możesz podawać danie na stół. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności