Dzięki różnym dodatkom można bawić się w ogromną liczbę wersji tego dania, trzymając się bazy – czyli kurczaka i mascarpone. Gwarantujemy, że jest to danie banalnie proste, szybkie i niesamowicie pyszne! Poniższe ilości możecie dostosować (zwiększyć, zmniejszyć) w zależności od swoich upodobań.
Składniki na 3-4 porcje:
Makaron z pieczarkami:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 300 g pieczarek
- 250 g serka mascarpone
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- ½ słoiczka suszonych pomidorów
- 3-4 garści szpinaku
- 250 g serka mascarpone
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Danie można zrobić na jednej patelni, jednak w związku z tym, że zdecydowałyśmy się na dwie odsłony składniki smażymy oddzielnie i dzielimy na dwa warianty.
Jak przygotować makaron z kurczakiem w sosie mascarpone?
Makaron z pieczarkami:
Pieczarki oczyszczamy (myjemy, obieramy) kroimy w plasterki i smażymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do usmażonych pieczarek i smażymy do uzyskania miękkości. Kurczaka kroimy na drobną kostkę, porządnie przyprawiamy (mascarpone jest bardzo delikatnie, więc danie musi być przyprawione, aby nie było mdłe) i smażymy na patelni (np. Gerlach SMART z odczepianą rączką) – osobiście wolę zdjąć z patelni warzywa, aby kurczaka usmażyć osobno i dodać do niego gotowe pieczarki z cebulą, ale niektórzy dodają surowego kurczaka na patelnie i smażą razem. Gdy kurczak będzie usmażony, do niego i do warzyw dodajemy opakowanie mascarpone, mieszamy czekając aż serek się rozpuści i sos zrobi się jednolity. Podajemy z ulubionym makaronem, można posypać danie pietruszką.
Na zdjęciu: Patelnie Gerlach SMART
Makaron suszonymi pomidorami i szpinakiem:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy. Do podsmażonej cebuli dodajemy przeciśnięty czosnek, chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, chwilę podsmażamy. Dodajemy szpinak, smażymy i mieszam czekając aż liście zmiękną. Zdejmujemy warzywa z patelni i smażymy na niej pokrojonego w drobną kostkę, przyprawionego kurczaka. Gdy kurczak będzie usmażony, dodajemy do niego przygotowane wcześniej warzywa, dodajemy opakowanie mascarpone, mieszamy czekając aż serek się rozpuści i sos zrobi się jednolity. Podajemy z ulubionym makaronem, można posypać danie pietruszką.
Smacznego!