Ogórki faszerowane rybą to dziś już nietypowe i rzadko spotykane połączenie, jednak w Polsce ten przepis jest znany od lat. Do jego stworzenia będzie potrzebny ugotowany ryż, który będzie bazą do stworzenia pysznej masy do nadziania ogórka. W przepisie znajduje się śmietana, jednak możesz zastąpić ją dowolnie jogurtem naturalnym lub majonezem, zależnie od tego, co akurat masz w swojej lodówce. To idealna przekąska na zimno na różnego rodzaju spotkania!
Składniki:
- 2 świeże ogórki średniej wielkości
- 150 g ryżu
- Sól do smaku
- 200 g ryby z puszki w sosie pomidorowym
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 kawałki cytryny (jak cząstki pomarańczy)
Jak przygotować ogórki faszerowane rybą?
Zacznij od dokładnego umycia ogórków. Nie obieraj ich. Przetnij na pół wzdłuż. Usuń z nich gniazda nasienne za pomocą łyżeczki. Warto zachować przy tym ostrożność, żeby nie uszkodzić ogórków. Następnie posól wewnętrzną część i odstaw.
Ryż ugotuj w wodzie posolonej 1 łyżką soli. Możesz użyć do tego garnka FINE o pojemności 2 l. Wystudź go. Posiekaj odsączoną z sosu rybę i dodaj ją do ryżu. Dodaj natkę pietruszki, łyżeczkę soku cytrynowego, śmietanę oraz musztardę. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie faszeruj masą ogórki. Podawaj je na półmisku lub na dużym talerzu obiadowym FLOW.