0

Przepis na polski sos ciemny

Polski sos ciemny to pyszny dodatek do mięsa wieprzowego lub drobiu. Przygotowuje się go na bazie ciemnego piwa – to właśnie jemu zawdzięcza charakterystyczną barwę. Jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga użycia wywaru, dlatego możesz go przygotować, nawet jeśli na co dzień nie przygotowujesz zup i wywarów.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 2 duże pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 40 g ciemnego piernika
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka mąki
  • 120 ml wody
  • sól i cukier wg. uznania

Jak przygotować polski sos ciemny?

Zacznij od obrania cebuli. Pokrój ją w plastry za pomocą ostrego noża Santoku. Do niewielkiego garnka z zestawu FIRST wlej piwo (zostaw odrobinę). Włóż do niego cebulę i rozgotuj ją.

Pietruszkę pokrój na plasterki i uduś na patelni na maśle, może być klarowane. Piernik zetrzyj na tarce i namocz go w occie oraz ok. 1-2 łyżkach piwa. Mąkę rozmieszaj z wodą. Pietruszkę, piernik oraz mąkę dodaj do piwa i zagotuj, cały czas mieszając.

Sos dopraw do smaku cukrem oraz solą. W razie potrzeby możesz dodać jeszcze trochę octy. Sos możesz podawać do mięsa wieprzowego lub drobiu. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności