0

Przepis na rosół z wołowiny

Rosół z wołowiny to podstawowy przepis, który pozwala na stworzenie pysznej, czystej zupy. Możesz na jego bazie stworzyć również wiele innych zup. Do jego przygotowania przyda się odrobina suszonych grzybów, które nadadzą mu wyjątkowego aromatu. Wykorzystaj również odrobinę kapusty oraz niewielką cebulę, która sprawi, że rosół będzie bardziej klarowny. Rosół możesz podać na obiad w eleganckiej porcelanowej bulionówce.

Składniki:

  • 600 g wołowiny z kością
  • 10 g suszonych grzybów
  • 150 g włoszczyzny
  • 100 g kapusty
  • ½ niewielkiej cebuli
  • 1 liść laurowy
  • Sól i pieprz do smaku

Jak przygotować rosół z wołowiny?

Zagotuj w większym garnku ok. 1,5-2 l wody. Od razu dodaj wołowinę oraz suszone grzyby po wcześniejszym namoczeniu. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodaj obraną i umytą włoszczyznę wymieszaną z kapustą, liść laurowy, sól oraz pieprz do smaku. Cebulę delikatnie przyrumień na patelni i również dodaj ją do wywaru.

Gotuj całość przez ok. 2-3 godziny, aż mięso i warzywa będą zupełnie miękkie. Podawaj dowolnie, np. z makaronem, kluskami lanymi bądź ryżem. Możesz ozdobić danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności