0

Przepis na sałatkę z halibutem i suszonymi śliwkami

Sałatka z halibutem to połączenie charakterystycznego smaku wędzonej ryby ze słodkimi suszonymi śliwkami i jabłkiem. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, jednak ważne jest to, aby schłodzić ją przez 2-3 godziny. Dzięki temu przejdzie wszystkimi smakami i nabierze odpowiedniej konsystencji.

Składniki:

  • 300 g wędzonego halibuta
  • 250 ml majonezu
  • 140 g groszku z puszki (odcedzonego)
  • 1 duży seler
  • 10 śliwek suszonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu
  • 1 jabłko
  • sok cytrynowy
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Jak przygotować sałatkę z halibutem?

Zacznij od przygotowania ryby. Usuń ości i pokrój ją w kostkę. Cebulę posiekaj na drobne kawałeczki, używając noża szefa kuchni, np.LOFT. Jabłko zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Składniki skrop sokiem cytrynowym. Seler ugotuj (użyj. np. garnka BLEND STONE 2,4 l), a następnie wyjmij go z wody i ostudź. Również zetrzyj na tarce, skrapiając cytryną.

Wszystkie składniki pomieszaj ze sobą. Dodaj do nich namoczone, a potem pokrojone w drobną kostkę śliwki. Wymieszaj i dodaj groszek. Dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu do sałatki dodaj majonez wymieszany z posiekaną pietruszką. Przed podaniem schładzaj w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny. To sprawi, że wszystkie smaki sobą nawzajem przejdą.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności