Zestaw noży w bloku czarnym MODERN
Sałatka z halibutem to połączenie charakterystycznego smaku wędzonej ryby ze słodkimi suszonymi śliwkami i jabłkiem. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, jednak ważne jest to, aby schłodzić ją przez 2-3 godziny. Dzięki temu przejdzie wszystkimi smakami i nabierze odpowiedniej konsystencji.
Co jest potrzebne na sałatkę z halibutem?
- 300 g wędzonego halibuta
- 250 ml majonezu
- 140 g groszku z puszki (odcedzonego)
- 1 duży seler
- 10 śliwek suszonych
- 1 cebula
- 1 łyżka octu
- 1 jabłko
- sok cytrynowy
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Jak przygotować sałatkę z halibutem?
Zacznij od przygotowania ryby. Usuń ości i pokrój ją w kostkę. Cebulę posiekaj na drobne kawałeczki, używając noża szefa kuchni, np.LOFT. Jabłko zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Składniki skrop sokiem cytrynowym. Seler ugotuj (użyj. np. garnka BLEND STONE 2,4 l), a następnie wyjmij go z wody i ostudź. Również zetrzyj na tarce, skrapiając cytryną.
Wszystkie składniki pomieszaj ze sobą. Dodaj do nich namoczone, a potem pokrojone w drobną kostkę śliwki. Wymieszaj i dodaj groszek. Dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu do sałatki dodaj majonez wymieszany z posiekaną pietruszką. Przed podaniem schładzaj w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny. To sprawi, że wszystkie smaki sobą nawzajem przejdą.
Halibut – co to za ryba?
Halibut to ryba żyjąca przy dnie. Może przebywać nawet 2500 m poniżej poziomu morza. To sprawia, że ma specyficzną, asymetryczną budowę ciała. Aktualnie przez wzgląd na liczne połowy jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. Wciąż jednak jest dostępny na rynku i uznaje się, że jest to jedna z najsmaczniejszych ryb, które można standardowo zakupić.
Jaki majonez wybrać do sałatek?
Do sałatki możesz wybrać domowy, samodzielnie przygotowany majonez. Jeśli zaś wolisz postawić na kupny wybierz taki o możliwie gęstej konsystencji. Kieruj się też oczywiście swoimi własnymi preferencjami smakowymi.
Jakie noże wybrać do obrobienia ryby?
Aby obrobić rybę, przyda Ci się jeden długi i stosunkowo cienki nóż, tzw. kuchenny oraz jeden nóż szefa kuchni, dzięki której wygodnie ją pokroisz. Wybierz noże z wysokiej jakości stali nierdzewnej, które na długi czas zachowają swoją ostrość. Dobrym rozwiązaniem może być też zakup kompletu noży w bloku, np. zestawu NATUR.