0

Przepis na schab po warszawsku 

Składniki:

Schab po warszawski

  • 0,5 kg schabu
  • Papryka słodka
  • Sól i pieprz
  • Czosnek granulowany
  • 3 łyżki oliwy

Galaretka do schabu

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 płaska łyżka żelatyny

Farsz warzywny

  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 2 marchewki
  • ½ pora
  • 100 g boczku
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz

Farsz jajeczny

  • 3 jajka
  • Szczypiorek
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • Sól i pieprz

Składniki na ok. 3 porcje.

Jak przygotować schab?

Włącz piekarnik na 180°C i przygotuj brytfannę GRANITEX oraz garnek. 

Schab od razu włóż do brytfanny. Przypraw go słodką papryką i czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Każda strona powinna być dobrze pokryta przyprawami. Polej go ok. 3 łyżkami oliwy. Włóż całość do piekarnika na ok. 70-80 minut.

Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX

Na zdjęciu: Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX

Jak przygotować farsz warzywny?

Przygotuj warzywa. Omyj je przekrój na połówki, ale nie obieraj ich. Włóż je garnka z gotującą się wodą. Uważaj, aby ich nie rozgotować. Po wyjęciu powinny być przygotowane al dente. Nie wylewaj bulionu! Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę. 

Pokrój boczek na drobną kostkę. Podsmaż przez ok. 5-7 minut. Powinny zrobić się z tego chrupiące skwarki. Pomieszaj warzywa z boczkiem i majonezem. Dodaj pieprz i sól do smaku.

Jak przygotować farsz jajeczny?

Ugotowane na twardo jajka pokrój w kostkę. Wsyp je do miseczki. Dodaj do niej posiekany szczypior, chrzan i majonez. Wymieszaj całość. Powinna mieć gęstą konsystencję. Można posolić do smaku. 

Do bulionu warzywnego dodaj ok. 1 płaską łyżeczkę żelatyny. Dodawaj ją stopniowo, mieszając.

Gdy schab będzie gotowy, wyjmij go z brytfanny i pozwól mu chwilę odpocząć. Pokrój go na w miarę grube plasterki. Następnie każdy kawałek natnij od góry do połowy. Do wnętrza połowy plasterków dodaj farsz warzywny, a do drugiej farsz jajeczny (możesz wybrać na swój obiad jedną wersję, którą preferujesz). Układaj je obok siebie na talerzu.  Posiekaj szczypiorek i posyp nim danie. 

Za pomocą łyżki dodawaj schłodzony bulion z żelatyną na talerz. Powinien on zastygnąć i stworzyć warstwę na ok. 0,5-1 cm na dolnej części talerza. Ma ona tylko lekko trzymać cały schab.    

Ponacinaj pora i posiekaj go. Posyp nim danie. Całość powinna przez ok. 40 minut leżeć w lodówce przed podaniem. Smacznego!

 

 

Autor Przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności