Składniki:
Schab po warszawski
- 0,5 kg schabu
- Papryka słodka
- Sól i pieprz
- Czosnek granulowany
- 3 łyżki oliwy
Galaretka do schabu
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 płaska łyżka żelatyny
Farsz warzywny
- 3 ziemniaki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 2 marchewki
- ½ pora
- 100 g boczku
- 2 łyżki majonezu
- Sól i pieprz
Farsz jajeczny
- 3 jajka
- Szczypiorek
- 2 łyżeczki chrzanu
- Sól i pieprz
Składniki na ok. 3 porcje.
Jak przygotować schab?
Włącz piekarnik na 180°C i przygotuj brytfannę GRANITEX oraz garnek.
Schab od razu włóż do brytfanny. Przypraw go słodką papryką i czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Każda strona powinna być dobrze pokryta przyprawami. Polej go ok. 3 łyżkami oliwy. Włóż całość do piekarnika na ok. 70-80 minut.
Na zdjęciu: Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
Jak przygotować farsz warzywny?
Przygotuj warzywa. Omyj je przekrój na połówki, ale nie obieraj ich. Włóż je garnka z gotującą się wodą. Uważaj, aby ich nie rozgotować. Po wyjęciu powinny być przygotowane al dente. Nie wylewaj bulionu! Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę.
Pokrój boczek na drobną kostkę. Podsmaż przez ok. 5-7 minut. Powinny zrobić się z tego chrupiące skwarki. Pomieszaj warzywa z boczkiem i majonezem. Dodaj pieprz i sól do smaku.
Jak przygotować farsz jajeczny?
Ugotowane na twardo jajka pokrój w kostkę. Wsyp je do miseczki. Dodaj do niej posiekany szczypior, chrzan i majonez. Wymieszaj całość. Powinna mieć gęstą konsystencję. Można posolić do smaku.
Do bulionu warzywnego dodaj ok. 1 płaską łyżeczkę żelatyny. Dodawaj ją stopniowo, mieszając.
Gdy schab będzie gotowy, wyjmij go z brytfanny i pozwól mu chwilę odpocząć. Pokrój go na w miarę grube plasterki. Następnie każdy kawałek natnij od góry do połowy. Do wnętrza połowy plasterków dodaj farsz warzywny, a do drugiej farsz jajeczny (możesz wybrać na swój obiad jedną wersję, którą preferujesz). Układaj je obok siebie na talerzu. Posiekaj szczypiorek i posyp nim danie.
Za pomocą łyżki dodawaj schłodzony bulion z żelatyną na talerz. Powinien on zastygnąć i stworzyć warstwę na ok. 0,5-1 cm na dolnej części talerza. Ma ona tylko lekko trzymać cały schab.
Ponacinaj pora i posiekaj go. Posyp nim danie. Całość powinna przez ok. 40 minut leżeć w lodówce przed podaniem. Smacznego!

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.