0

Przepis na sos Kabul

Sos Kabul jest orientalnym dodatkiem do dań, który jednak jest znany i lubiany w Polsce od lat. Przygotujesz go na bazie pomidorów, cebuli oraz czerwonej słodkiej papryki. Dzięki dodatkowi orientalnych przypraw wciąż zachwyca wszystkich. Warto przygotować go więcej i przechowywać w słoikach.

Składniki:

  • 30 dużych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 300 g cukru
  • 3 czerwone papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżki musztardy
  • sól wg. uznania
  • sok z 1 cytryny

Jak przygotować sos Kabul?

Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka żeliwnego i dodaj przyprawy, sok z cytryny oraz musztardę. Duś je pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez ok. 2 godziny. Na końcu dodaj do nich ocet i zagotuj. Po ostudzeniu wykorzystaj bądź przełóż do słoików. Sos zachowuje świeżość przez długi czas.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności