Sos Kabul jest orientalnym dodatkiem do dań, który jednak jest znany i lubiany w Polsce od lat. Przygotujesz go na bazie pomidorów, cebuli oraz czerwonej słodkiej papryki. Dzięki dodatkowi orientalnych przypraw wciąż zachwyca wszystkich. Warto przygotować go więcej i przechowywać w słoikach.
Składniki:
- 30 dużych pomidorów
- 1 duża cebula
- 300 g cukru
- 3 czerwone papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 łyżki musztardy
- sól wg. uznania
- sok z 1 cytryny
Jak przygotować sos Kabul?
Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka żeliwnego i dodaj przyprawy, sok z cytryny oraz musztardę. Duś je pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez ok. 2 godziny. Na końcu dodaj do nich ocet i zagotuj. Po ostudzeniu wykorzystaj bądź przełóż do słoików. Sos zachowuje świeżość przez długi czas.