0

Przepis na spaghetti amatriciana

Spaghetti amatriciana jest naprawdę proste do przygotowania. Wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak boczek, pomidory, cebula czy papryczka chilli. Jeśli nie lubisz makaronu spaghetti, możesz podmienić go na dowolny inny. Wybierz jednak taki, który będzie dobrze zbierał sos.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 6 pasków wędzonego boczku
  • 450 g pomidorów
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 25 ml oleju
  • 350 g spaghetti

Podane składniki wystarczą na danie dla 4 osób.

Jak przygotować spaghetti amatriciana?

Cebulę pokrój w cienkie krążki za pomocą noża Santoku. Odetnij skórkę z bekonu i pokrój go na cienkie paseczki (chyba że już masz pokrojony). Następnie pomidory dodaj do wrzątku na ok. 6-8 sekund, a następnie od razu włóż je do zimnej wody, może być schłodzona lodem. Zostaw je do ostudzenia, a następnie zdejmij z nich skórkę.

Przekrój pomidory na połówki, a następnie usuń pestki za pomocą łyżeczki i miąższ. Przetrzyj je przez sito i zostaw do sosu. Pomidory pokrój na dość duże kawałki.

Szypułkę papryki chilli odetnij, a następnie przetnij ją wzdłuż na pół. Usuń pestki oraz wnętrze, a następnie pokrój ją na bardzo drobną kosteczkę.

W niewielkim garnku SIMPLE rozgrzej oliwę. Dodaj do niego cebulę oraz boczek i podsmaż na średniej mocy kuchenki przez ok. 5 minut. Cebula powinna się w tym czasie zeszklić. Odlej nadmiar tłuszczu, dodaj pomidory i chili, a następnie wymieszaj. Gotuj na małej mocy kuchenki przez kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.

W tym czasie zacznij rozgrzewać wodę na makaron. Posól ją, a gdy zacznie wrzeć, dodaj spaghetti. Gotuj według zaleceń producenta, zwykle przez ok. 10-12 minut. Nie łam makaronu! Powoli „wkręcaj” go do garnka. Odcedź po ugotowaniu.

Wykładaj makaron na talerz i nakładaj na niego sos. Podawaj ze świeżo startym parmezanem i ewentualnie bazylią. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności