0

Przepis na szkocką zupę rybną

Składniki:

  • 400 g wędzonego karmazyna (lub innej ryby)
  • 2 filety z dorsza
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 liście laurowe
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypiorek
  • sól do smaku

Składniki wystarczą na ok. 2 porcje.

Jak przygotować szkocką zupę rybną?

Zacznij od wyboru odpowiedniej ryby. Najważniejsze jest, aby była dostępna, świeża i dobrej jakości. Może być to np. dorsz wędzony, czy karp. W przypadku tej pierwszej ryby, warto wybrać rybę w całości, razem z głową, ponieważ to po niej można poznać, czy dana sztuka jest świeża. Oczy nie powinny być mętne, a skrzela muszą mieć ciemnoczerwony kolor (a nie blady). Przepis przygotowany został na bazie karmazyna i dorsza. 

Przygotuj mięso. Najlepiej wybierz do tego dosyć miękki, długi, lecz ostrzy nożyk, np. z zestawu noży w bloku GRANITEX. Zacznij od otwarcia ryby, nacinając ją wzdłuż. Dobrze uwędzoną poznasz po tym, że mięso samo powinno odchodzić od kości. Wyjmij kręgosłup i oddziel rybę od skóry (nie będzie już potrzebna).

Szkocka zupa rybna – Zestaw noży w bloku GRANITEX

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku GRANITEX

Do przygotowania zupy przyda się głęboka, dosyć szeroka patelnia, co pozwoli na kontrolowanie tego, co się dzieje w trakcie całego procesu. Wlej na nią mleko i dodaj do niego dwa listki laurowe oraz sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony, np. z użyciem młynka NATUR). Do ciepłego już mleka dodaj dorsza w całości. Zaczekaj ok. 2 minuty, aż całe białko zawarte w dorszu się zetnie i ten zmieni kolor na biały. Następnie dodaj wędzoną rybę razem z ościami na ok. 3-4 minuty.

Szkocka zupa rybna – Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR

Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
 

W tym czasie możesz obrać ziemniaki za pomocą niewielkiego nożyka bądź obieraczki SOLID. Pokrój je w większe kawałki. Do garnka wlej wodę (może być gorąca), posól ją i ugotuj w niej ziemniaki. 

Szkocka zupa rybna – Obieraczka pionowa SOLID

Na zdjęciu: Obieraczka pionowa SOLID
 

Przelej zupę przez sitko do garnka. W międzyczasie pokrój cebulę i podsmaż ją na  czystej patelni z użyciem masła, aby zmiękła. Następnie ręcznie podziel część ugotowanej ryby na większe kawałki. Pozostałe fragmenty możesz dodać do zupy. 

Zmiażdż ziemniaki za pomocą tłuczka lub widelca i dodaj do nich podsmażoną cebulkę. Podgrzej całość, aby część wody mogła odparować. Pamiętaj, aby w trakcie cały czas kontrolować ziemniaki.

Ziemniaki wyłóż na bok głębokiego talerza, posypując je szczypiorkiem. Obok nich połóż rybę i dodaj do dania wywar z ryby. Smacznego!

Szkocka zupa rybna

 

Autor Przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności