Dania jest najmniejszym z państw nordyckich i jest jedną z niewielu pozostałych w Europie monarchii konstytucyjnych, tak samo, jak Anglia. Ten torcik w stylu duńskim jest stosunkowo prostym do przygotowania ciastem, które nawiązuje smakami właśnie do tradycji tego kraju. Sprawdzi się doskonale w trakcie spotkań z przyjaciółmi. Swój niezwykły smak zawdzięcza dodatkowi likieru brzoskwiniowego oraz orzechom włoskim.
Składniki:
- 8 jajek
- 200 g cukru
- 150 g mąki
- 150 g orzechów włoskich
Na słodki krem:
- 750 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru brzoskwiniowego
Do dekoracji ciasta:
- 2-3 brzoskwinie z puszki,
- listki mięty (wg. uznania)
Jak przygotować tort duński?
Przygotuj 4 blaty ciasta; do każdego z nich będziesz potrzebować ¼ z podanych składników na ciasto. Jaja ubij z cukrem na gęstą, puszystą masę. Dodaj do nich mąkę, a także zmielone orzechy. Wymieszaj dokładnie całość.
Wyłóż masę do tortownicy silikonowej SMART. Nie musisz używać papieru do pieczenia ani tłuszczu. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz blat przez ok. 20 minut. Nie uchylaj drzwiczek w trakcie pieczenia! Po upieczeniu wystudź blaty.
Po upieczeniu ciasta ubij śmietankę z cukrem pudrem. Do ok. 250 ml letniej wody dolej likier brzoskwiniowy. Blaty nasącz mieszanką, a następnie przełóż je masą śmietanową, wygładzając jej wierzchnią część za pomocą szpatułki. Uwaga, pamiętaj, że ciasto musi być już wystudzone! Najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
Po złożeniu tortu włóż go na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj wg. uznania, np. brzoskwiniami (mogą być z puszki) oraz listkami mięty.