Silikonowa forma do pieczenia tortownica 23cm SMART
Dania jest najmniejszym z państw nordyckich i jest jedną z niewielu pozostałych w Europie monarchii konstytucyjnych, tak samo, jak Anglia. Ten torcik w stylu duńskim jest stosunkowo prostym do przygotowania ciastem, które nawiązuje smakami właśnie do tradycji tego kraju. Sprawdzi się doskonale w trakcie spotkań z przyjaciółmi. Swój niezwykły smak zawdzięcza dodatkowi likieru brzoskwiniowego oraz orzechom włoskim.
Co jest potrzebne na torcik w stylu duńskim?
- 8 jajek
- 200 g cukru
- 150 g mąki
- 150 g orzechów włoskich
Na słodki krem:
- 750 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru brzoskwiniowego
Do dekoracji ciasta:
- 2-3 brzoskwinie z puszki
- listki mięty (wg. uznania)
Jak przygotować tort duński?
Przygotuj 4 blaty ciasta; do każdego z nich będziesz potrzebować ¼ z podanych składników na ciasto. Jaja ubij z cukrem na gęstą, puszystą masę. Dodaj do nich mąkę, a także zmielone orzechy. Wymieszaj dokładnie całość.
Wyłóż masę do tortownicy silikonowej SMART. Nie musisz używać papieru do pieczenia ani tłuszczu. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz blat przez ok. 20 minut. Nie uchylaj drzwiczek w trakcie pieczenia! Po upieczeniu wystudź blaty.
Po upieczeniu ciasta ubij śmietankę z cukrem pudrem. Do ok. 250 ml letniej wody dolej likier brzoskwiniowy. Blaty nasącz mieszanką, a następnie przełóż je masą śmietanową, wygładzając jej wierzchnią część za pomocą szpatułki. Uwaga, pamiętaj, że ciasto musi być już wystudzone! Najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
Po złożeniu tortu włóż go na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj wg. uznania, np. brzoskwiniami (mogą być z puszki) oraz listkami mięty.
Dlaczego ciasto najlepiej przygotowywać wcześniej?
Gdy przygotowujesz tort, warto robić to spokojnie, z odpowiednim zapasem czasu. Baza ciasta, np. biszkopt powinna być przygotowana co najmniej dzień, a nawet 2-3 dni wcześniej. Dzięki temu jego struktura będzie lepsza i praca z tortem będzie po prostu zdecydowanie wygodniejsza. Nie martw się tym, że ciasto nie będzie świeże! Jeśli nie masz zbyt dużo czasu możesz przygotować ciasto rano, a ozdabiać je wieczorem, aby zdążyło jak najbardziej wystygnąć.
Jaką mąkę wykorzystać?
Do większości ciast najlepiej sprawdza się zwykła mąka pszenna tortowa. Znajdziesz ją właściwie w każdym sklepie. Pamiętaj jednak, aby zwracać uwagę na specyficzne detale, np. niektóre wypieki wymagają użycia mąki krupczatki.
Jakiego cukru używać do wypieków?
Do wypieków zawsze najlepiej sprawdza się drobny cukier. Łatwiej się rozpuszcza, szybciej tworząc jednolitą masę. Dzięki temu przygotowanie ciasta będzie przyjemniejszym procesem.