Zupa cebulowa z serem doskonale sprawdzi się na chłodne, jesienne bądź zimowe dni. Jej charakterystyczny, słodki smak sprawia, że nikt nie przejdzie obok niej obojętne. Ważne jest to, aby przed jej przygotowaniem zaopatrzyć się w miseczki bądź bulionówki odporne na szok termiczny. Do tego przepisu wykorzystaj żółty ser o wyrazistym smaku, np. cheddar.
Co jest potrzebne na zupę cebulową z serem?
- 500 g cebuli
- 25 g masła
- 250 g sera cheddar
- 1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego
- 2 bułki
- sól, pieprz i tymianek do smaku
Jak przygotować zupę cebulową z serem?
Zacznij od obrania cebuli. Pokrój ją w talarki za pomocą ostrego noża. Uduś na maśle (może być klarowane) używając patelni GRANITEX, a następnie dodaj do niej rosół, pieprz, sól i tymianek. Następnie całość duś jeszcze przez chwilę na niewielkiej mocy kuchenki.
Bułki pokrój w kostkę. Zrób z niej grzanki na patelni, bądź w piekarniku. Przygotuj zupę do podania. Przelej ją do żaroodpornych miseczek, np. do salaterek RETRO. Dodaj do każdej z nich garnki, posyp startym serem cheddar (lub innym o intensywnym smaku) i zapiekaj w 180°C przez ok. 20 minut. Pamiętaj, aby wcześniej rozgrzać piekarnik! Podawaj na ciepło.
Jeśli przypadkiem przesolisz zupę, dodaj do niej jednego surowego ziemniaka i gotuj przez kilka minut. Dzięki temu warzywo wchłonie nadmiar soli.