0

Przepis na zupę gulaszową

Zupa gulaszowa smakiem przypomina tradycyjny gulasz, jednak jest od niej rzadsza. Dlatego też doskonale nadaje się jako przystawka bądź pierwsze danie. Nie przygotowuje się jej na wywarze, dlatego jest szybsza w przygotowaniu, niż np. klasyczny rosół. Świetnie sprawdzi się jako pomysł na lekki obiad po pracy.

Składniki:

  • 2 l wody
  • 250 g dowolnego mięsa
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2-3 cebule
  • 3-4 marchewki
  • 2-3 papryki
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka papryka mielona
  • pęczek dowolnej zieleniny

Jak przygotować zupę gulaszową?

Zacznij od pokrojenia mięsa w drobną kostkę. Nie musisz go myć przed! Rozgrzej garnek, dodając do niego odrobinę tłuszczu i zarumień w nim mięso. Możesz użyć naczynia z zestawu PRESTIGE PLUS. Zalej je wodą i zacznij powoli gotować. Dodaj do zupy drobno pokrojoną cebulę oraz marchewkę.

Z mąki i jajka zagnieć ciasto. Powinno mieć twardą konsystencję. Utwórz z niego kulę. Następnie zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami i wsyp je do gotującej się zupy.

Paprykę pokrój na drobną kostkę za pomocą ostrego noża. Podsmaż na patelni i dodaj ją do gotującej się zupy. Dopraw ją mieloną papryką (słodką lub ostrą), solą oraz pieprzem.

Przed podaniem posiekaj zieleninę i dodaj ją do zupy.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności