Zupa gulaszowa smakiem przypomina tradycyjny gulasz, jednak jest od niej rzadsza. Dlatego też doskonale nadaje się jako przystawka bądź pierwsze danie. Nie przygotowuje się jej na wywarze, dlatego jest szybsza w przygotowaniu, niż np. klasyczny rosół. Świetnie sprawdzi się jako pomysł na lekki obiad po pracy.
Składniki:
- 2 l wody
- 250 g dowolnego mięsa
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2-3 cebule
- 3-4 marchewki
- 2-3 papryki
- 1 jajko
- 120 g mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- słodka papryka mielona
- pęczek dowolnej zieleniny
Jak przygotować zupę gulaszową?
Zacznij od pokrojenia mięsa w drobną kostkę. Nie musisz go myć przed! Rozgrzej garnek, dodając do niego odrobinę tłuszczu i zarumień w nim mięso. Możesz użyć naczynia z zestawu PRESTIGE PLUS. Zalej je wodą i zacznij powoli gotować. Dodaj do zupy drobno pokrojoną cebulę oraz marchewkę.
Z mąki i jajka zagnieć ciasto. Powinno mieć twardą konsystencję. Utwórz z niego kulę. Następnie zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami i wsyp je do gotującej się zupy.
Paprykę pokrój na drobną kostkę za pomocą ostrego noża. Podsmaż na patelni i dodaj ją do gotującej się zupy. Dopraw ją mieloną papryką (słodką lub ostrą), solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posiekaj zieleninę i dodaj ją do zupy.