Składniki:
- 500 g śliwek
- 700 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 200 g ryżu krótkoziarnistego
- 40 g rodzynek
- Cynamon do dekoracji
Na zdjęciu: Zestaw garnków PRESTIGE PLUS
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Przygotuj śliwki – umyj je, przekrój na pół i pozbądź się pestek.
Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
Wlej mleko do garnka, dodaj cukier, dobrze wymieszaj. Doprowadź zawartość naczynia do wrzenia. Następnie dodaj ryż i ponownie zagotuj. Cały czas mieszaj, aby uniknąć przypalenia.
Na zdjęciu: Gerlach Natur Łyżka
Za pomocą szpatułki przełóż masę ryżową do naczynia żaroodpornego lub do garnka z możliwością zapiekania w piekarniku. Posyp ją rodzynkami i ułóż na niej połówki śliwek.
Na zdjęciu: Garnek GRANITEX 28 cm
Włóż naczynie do piekarnika na ok. 30 minut.
Przed podaniem posyp deser aromatycznym cynamonem. Możesz go serwować np. w miseczkach zarówno na ciepło, jak i na zimno.