Pudding ryżowy ze śliwkami i rodzynkami

Pudding ryżowy ze śliwkami i rodzynkami

Składniki:

  • 500 g śliwek
  • 700 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g ryżu krótkoziarnistego
  • 40 g rodzynek
  • Cynamon do posypania

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200 °C.

Myjemy śliwki i usuwamy z nich pestkę. Następnie przekrawamy na połowę.

Wlewamy mleko do garnka, dodajemy cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy ryż, ponownie doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.

Przekładamy masę ryżową do naczynia żaroodpornego.

Posypujemy masę rodzynkami i układamy połówki śliwek obok siebie.

Całość pieczemy przez ok. 30 minut.

Na koniec posypujemy deser cynamonem.

Wskazówka:

Do przekładania masy ryżowej z garnka do naczynia żaroodpornego, polecamy szpatułkę silikonową Natur.

Szpatułka silikonowa Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności