Quiche z porem i boczkiem

Quiche z porem i boczkiem

Składniki:

Ciasto kruche

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie

  • 1 duży por
  • 100 g koziego sera
  • 250 g boczku
  • 1 duża cebula
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 2 szklanki śmietanki 30%

Przygotowanie

Ciasto kruche

Kroimy zimne masło w kostkę, dodajemy do mąki i doprawiamy szczyptą soli. Rozcieramy masę palcami, do momentu połączenia się składników i powstania kruszonki.

Dodajemy jajka do masy i formujemy całość w kulę. Zawijamy ją w folię przeźroczystą i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.

Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto na placek o średnicy większej niż średnica foremki.

Ciasto wykładamy na dnie i bokach foremki.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.

Ciasto w foremce osłaniamy folią aluminiową. Na górę wysypujemy ryż. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Następnie ściągamy folię i pieczemy ciasto jeszcze przez 15 minut na złoty kolor.

Nadzienie

Myjemy pora pod bieżącą wodą, odkrawamy twarde liście. Kroimy warzywo wzdłuż, a następnie w poprzek.

Boczek kroimy w plastry (możemy też kupić boczek już pokrojony w plastry).

Czosnek oraz cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i pora na patelnię i smażymy, aż staną się miękkie.

Następnie miksujemy jajka, mąkę i śmietankę. Dodajemy przesmażoną cebulę i czosnek, mieszamy.

Całą miksturę wlewamy na upieczone kruche ciasto w foremce.

Układamy na wierzchu plastry boczku.

Kroimy ser kozi na cienkie plastry i układamy na górze.

Wkładamy quiche do piekarnika na ok. 15 minut. Gdy ser się roztopi, wyciągamy danie i kroimy na kawałki jak pizzę.

Wskazówka:

Do krojenia sera koziego w plasterki, polecamy nóż kuchenny 5” Style.

Nóż kuchenny 5


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności