Ratatouille

Ratatouille

Składniki:

  • 500 g pomidorów
  • 1 bakłażan
  • 3 cebule
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerowna papryka
  • 2 cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • 7 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki świeżego oregano
  • 4 łyżki passaty

Przygotowanie:

Kroimy bakłażana na plasterki. Solimy je I pozostawiamy na 15 minut. Następnie płuczemy i osuszamy plasterki.

Obieramy i kroimy w krążki cebulę.

Paprykę myjemy pod bieżącą wodą, przekrawamy na pół, wyciągamy nasiona i kroimy w grubą kostkę.

Cukinię kroimy w plasterki.

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

Olej rzepakowy rozgrzewamy na patelni. Przesmażamy delikatnie bakłażana, papryki, cebulę i cukinię. Po 7 minutach dodajemy czosnek, zioła, pomidory i passatę, które również przesmażamy.

Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Przykrywamy patelnię i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 15 minut.

Wskazówka:

Do mieszania warzyw, polecamy łyżkę drewnianą Natur.

Łyżka drewniana Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności