Składniki:
- 500 g pomidorów
- 1 bakłażan
- 3 cebule
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 czerowna papryka
- 2 cukinie
- 4 ząbki czosnku
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki świeżego oregano
- 4 łyżki passaty
Przygotowanie:
Kroimy bakłażana na plasterki. Solimy je I pozostawiamy na 15 minut. Następnie płuczemy i osuszamy plasterki.
Obieramy i kroimy w krążki cebulę.
Paprykę myjemy pod bieżącą wodą, przekrawamy na pół, wyciągamy nasiona i kroimy w grubą kostkę.
Cukinię kroimy w plasterki.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Olej rzepakowy rozgrzewamy na patelni. Przesmażamy delikatnie bakłażana, papryki, cebulę i cukinię. Po 7 minutach dodajemy czosnek, zioła, pomidory i passatę, które również przesmażamy.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Przykrywamy patelnię i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 15 minut.
Wskazówka:
Do mieszania warzyw, polecamy łyżkę drewnianą Natur.