Składniki:
- 500 g pomidorów
- 1 bakłażan
- 3 cebule
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 czerowna papryka
- 2 cukinie
- 4 ząbki czosnku
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki świeżego oregano
- 4 łyżki passaty
Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 20 cm z powłoką ceramiczną
Przygotowanie:
Umyj bakłażan i pokrój go na plasterki, a następnie posól je i zostaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz je i dokładnie osusz.
Obierz cebulę i pokrój ją w krążki.
Na zdjęciu: Zestaw noży kuchennych SMART GRANIT
Paprykę dobrze umyj pod bieżącą wodą. Przekrój ją na pół i oczyść z nasion. Następnie pokrój ją w kostkę.
Cukinię umyj i pokrój w plastry, podobnie jak bakłażan.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku DECO BLACK
Obierz czosnek i pokrój go w plasterki.
Na patelni rozgrzej olej i delikatnie przesmaż bakłażan, paprykę, cebulę oraz cukinię. Po 7 minutach dodaj czosnek, posiekane świeże zioła, pomidory i passatę.
Na zdjęciu: Patelnia SOLID 22 cm z powłoką ceramiczną
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Przykryj patelnię i gotuj całość na wolnym ogniu przez 15 minut.
Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24szt. połysk ONDA
Ratatouille podawaj na ciepło.