0

Ryż do sushi

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki ryżu do sushi
  • 3 szklanki wody
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • ulubione dodatki

Przygotowanie:

Ryż płuczemy w zimnej wodzie, a następnie wsypujemy do szybkowaru i zalewamy wodą. Zamykamy i gotujemy nie dłużej, niż 10 min.

Ocet, sól i cukier dokładnie mieszamy. Kiedy ryż odrobinę ostygnie, doprawiamy go marynatą. Do ryżu podajemy swoje ulubione dodatki, które możemy zawinąć w liście alg morskich. 

Szybkowar Gerlach

Na zdjęciu: szybkowar SOLID 

Wskazówki:

Gotując ryż do sushi stosujemy proporcję 1:1,5, np. na 2 szklanki suchego ryżu – wlewamy 3 szklanki wody. 

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności