Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

Składniki:

  • 150 g filetu z kurczaka
  • 1 mała sałata rzymska
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1/3  bagietki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Filet z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie kroimy na cztery części, smarujemy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety, aż się ładnie zarumienią. Usmażone mięso odkładamy na talerz.

Kroimy bagietkę w kosteczkę.

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, wrzucamy pokrojoną bagietkę i smażymy ją na małym ogniu przez 7 minut, cały czas mieszając, aby grzanki nam się nie przypaliły.

Gdy grzanki staną się chrupiące, przesypujemy je na talerz.

Przygotowujemy sos Cezar. Czosnek przeciśnięty przez praskę mieszamy z musztardą, majonezem, sokiem  cytryny oraz sosem Worcestershire.

Całość doprawiamy do smaku solą orz pieprzem.

Sałatę rzymską płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i siekamy.

Na talerzu podajemy sałatę rzymską, posypujemy ją grzankami, kładziemy kawałki mięsa, polewamy sosem Cezar i posypujemy startym parmezanem.

Wskazówka:

Do przygotowania sałatki Cezar polecamy deskę do krojenia Natur.

Deska do krojenia Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności