Składniki:
- 150 g filetu z kurczaka
- 1 mała sałata rzymska
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 jajko
- 1/3 bagietki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 ząbek czosnku
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku MODERN
Przygotowanie:
Dressing Cezar
Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z musztardą, majonezem, sokiem cytryny oraz sosem Worcestershire. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na zdjęciu: Zestaw do sałaty 2 szt. ANTICA
Sałatka Cezar:
Pod bieżącą wodą umyj filet z kurczaka, a następnie dobrze go osusz (np. używając ręczników papierowych). Pokrój go na cztery części, posmaruj oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Na rozgrzanej patelni (standardowej lub grillowej) z odrobiną oleju usmaż kawałki kurczaka. Gdy będą gotowe, przełóż je na talerz.
Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Bagietkę pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej patelni, z której przed chwilą został zdjęty kurczak. Grzanki będą gotowe po ok. 7 minutach (powinny być chrupiące i zarumienione). Pamiętaj, aby przez cały czas je mieszać, ponieważ mogą się przypalić.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów Natur
Sałatę rzymską dobrze opłucz i osusz papierowym ręcznikiem lub wirówką do sałaty, a następnie posiekaj.
Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
Jajko ugotuj na miękko, obierz i przekrój na pół.
Sałatkę Cezar podawaj na talerzu. W pierwszej kolejności umieść na nim sałatę rzymską, posyp ją grzankami, dodaj kawałki kurczaka oraz dwie połówki jajka. Polej wszystkie składniki dressingiem i na koniec posyp startym parmezanem. Gotowe!