Sernik na zimno

Sernik na zimno

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 120 g biszkoptów
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 g truskawek
  • 1 saszetka cukru wanilinowego
  • Pół szklanki cukru trzcinowego
  • ¾ szklanki mleka

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, suszymy i odrywamy szypułki. Kroimy truskawki na połówki.

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm, kładziemy na niej papier do pieczenia, a następnie warstwę biszkoptów.

Przyrządzamy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gotujemy mleko, odstawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu, aż się nie rozpuści.

W misce mieszamy twaróg, śmietankę, cukier trzcinowy i cukier wanilinowy.

Do płynnej żelatyny dodajemy stopniowo kilka łyżek masy serowej. Po każdym dodaniu łyżki dokładnie mieszamy. Następnie resztę masy przekładamy do żelatyny i mieszamy.

Dodajemy pokrojone połówki truskawek do masy, ponownie mieszamy.

Przekładamy masę do tortownicy, wyrównujemy górę sernika szpatułką silikonową i wstawiamy go do lodówki na godzinę.

Gdy sernik stężeje, wyjmujemy go z lodówki i dekorujemy resztą truskawek. Na koniec zalewamy górę ciasta galaretką i znowu wkładamy je do lodówki na godzinę, aby galaretka stężała.

Wskazówka:

Aby dokładnie wyrównać masę serową, polecamy szpatułkę silikonową Natur.

Szpatułka silikonowa Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności