Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 120 g biszkoptów
- 200 ml śmietanki 30 %
- 3 łyżki żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 g truskawek
- 1 saszetka cukru wanilinowego
- Pół szklanki cukru trzcinowego
- ¾ szklanki mleka
Jak zrobić sernik na zimno?
Truskawki umyj pod bieżącą wodą, osusz za pomocą ręcznika papierowego i oderwij szypułki.
Przygotuj tortownicę. Ułóż na niej papier do pieczenia, a następnie warstwę biszkoptów.
W garnku (np. wchodzącym w skład zestawu MODEL) zagotuj mleko. Odstaw je z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, aż się rozpuści.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
Wymieszaj w misce twaróg, śmietankę, cukier trzcinowy i wanilinowy.
Do płynnej żelatyny dodawaj stopniowo po jednej łyżce masy serowej, cały czas mieszając (do mieszania polecamy akcesoria Gerlach NATUR). Następnie wsyp do niej połówki truskawek i ponownie wszystko wymieszaj.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Przełóż masę do tortownicy i wyrównaj górę sernika szpatułką silikonową.
Wstaw deser na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotuj galaretkę truskawkową zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Gdy sernik stężeje, wyjmij go z lodówki, udekoruj truskawkami i zalej galaretką. Ponownie wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
Sernik na zimno z truskawkami gotowy do podania!