Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 120 g biszkoptów
- 200 ml śmietanki 30 %
- 3 łyżki żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 g truskawek
- 1 saszetka cukru wanilinowego
- Pół szklanki cukru trzcinowego
- ¾ szklanki mleka
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, suszymy i odrywamy szypułki. Kroimy truskawki na połówki.
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm, kładziemy na niej papier do pieczenia, a następnie warstwę biszkoptów.
Przyrządzamy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotujemy mleko, odstawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu, aż się nie rozpuści.
W misce mieszamy twaróg, śmietankę, cukier trzcinowy i cukier wanilinowy.
Do płynnej żelatyny dodajemy stopniowo kilka łyżek masy serowej. Po każdym dodaniu łyżki dokładnie mieszamy. Następnie resztę masy przekładamy do żelatyny i mieszamy.
Dodajemy pokrojone połówki truskawek do masy, ponownie mieszamy.
Przekładamy masę do tortownicy, wyrównujemy górę sernika szpatułką silikonową i wstawiamy go do lodówki na godzinę.
Gdy sernik stężeje, wyjmujemy go z lodówki i dekorujemy resztą truskawek. Na koniec zalewamy górę ciasta galaretką i znowu wkładamy je do lodówki na godzinę, aby galaretka stężała.
Wskazówka:
Aby dokładnie wyrównać masę serową, polecamy szpatułkę silikonową Natur.